Venčeky s malinami
Suroviny:
125 g margarínu
250 ml vody
štipka soli
125 g hladká múka
4 vajcia
500 ml mlieko
1 vanilkový puding
1 šľahačka v prášku
2 pl kryštálový cukor
Trocha sviežich malín
Postup:
Margarín dáme do hrnca spolu so soľou a vodou. Roztopíme na miernom ohni. K tomu pridáme múku a dobre premiešame, aby sme v hmote nemali hrudky a skloníme z ohňa. Cesto necháme trocha vychladnúť. V osobitnej miske vidličkou rozbijeme vajcia. K ešte letnému cestu ich pridáme za stáleho miešania.
Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom. Do šprica lyžičkou natlačíme cesto a vytláčame venčeky. Medzi nimi necháme medzery, keďže cesto počas pečenia narastie. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C 10-15 min, rúru nesmieme otvoriť, lebo nenarastú. Teplotu potom znížime a pečieme ešte asi 5 min. Upečené ich prerežeme na 1/2 ešte kým su teplé.
Z mlieka, cukru a vanilkového prášku uvaríme puding. Možeme pridať aj trochu vanilkovej esencie pre lepšiu chuť. Práškovú šľahačku vyšľaháme podľa návodu a spojíme s vychladnutým pudingom. Zmesou plníme venčeky.
Ozdobíme krémom a malinou.
Recept poslala Alžbeta Sedmáková z Trebišova