Veľkonočný chlebík Záhorie
Veľkonočný chlebík
250 g polohrubej muky, 1 balicek suseneho drozdia, 150 ml bieleho vina, olej, 150 g sunky, 1 cervena surova paprika, majoran, 4 vajicka, sol, 100 g sterilovaneho hrachu, 100 g tvrdeho struhaneho syra, 5 na tvrdo uvarenych vajec, korenie, rasca, vajcia na potretie
V miske premiesame muku, drozdie, vlazne vino, olej a sol. Nechame 30 minut kysnut. Sunku nakrajame na kocky, aj papriku. Pridame do cesta a primiesame surove vajicka, hrach, syr, majoran, mlete cierne korenie a rascu. Dobre premiesame. Hranatu formu vymastime olejom a vysypeme struhankou. Na dno dame cesto, rozlozime za sebou uvarene cele vajcia a zalejem zvysnym cestom. Povrch potrieme rozslahanym vajickom. Pecieme asi 60 minut do zlatista, 10 minut nechame odpocivat vo vypnutej rure. Potom chlieb opatrne vyklopime z formy a nechame vychladnut.