
Veľkonočná torta s parížskym krémom a vaječným likérom
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba odležania: asi 3 hodiny
Doba pečenia: asi 60 minút
Počet porcií: asi 16
Ingrediencie
Parížsky krém:
-
200 g nasekanej čokolády na varenie
-
250 ml smotany na šľahanie
Cesto:
-
1 balíček tmavej polevy
-
250 g masla alebo margarínu
-
300 g hladkej múky
-
4 zarovnané PL kypriaceho prášku do pečiva
-
50 g preosiateho kakaa
-
250 g cukru
-
1 balíček vanilínového cukru
-
4 vajcia
-
125 ml mlieka
Krém s vaječným likérom:
-
400 ml vychladenej smotany na šľahanie
-
1 balíček vanilínového cukru
-
1 balíček želatínového stužovača
-
100 ml vlažnej vody
-
125 ml vaječného likéru
Na ozdobenie:
-
1 zarovnaná PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
-
Tortovú formu (Ø 26 cm)
-
Papier na pečenie
-
Formičku na vykrajovanie
Postup
-
Parížsky krém: Prevaríme smotanu, odstavíme a v nej rozpustíme nasekanú čokoládu. Necháme vychladnúť a uložíme do chladničky na minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc.
-
Cesto: Rozpustíme polevu s maslom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre:
-
Teplovzdušná rúra: 160°C
-
Elektrická rúra: 140°C
-
Plynová rúra: stupeň 2
-
Doba pečenia: asi 60 minút
-
-
Korpus: Necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a úplne vychladíme. Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Zo strednej časti vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a odložíme bokom.
-
Parížsky krém: Vyšľaháme dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú časť korpusu a zľahka pritlačíme.
-
Krém s vaječným likérom: Vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu a vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi a dáme bokom. Zvyšnú zmes vmiešame do šľahačky. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu s vykrojenými tvarmi a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme odloženou zmesou s likérom.
-
Ozdobenie: Tortu uložíme do chladničky na minimálne 3 hodiny. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Zdroj foto: Dr Oetker