Veľkonočná torta s parížskym krémom a vaječným likérom

Veľkonočná torta s parížskym krémom a vaječným likérom

Doba prípravy: asi 50 minút
Doba odležania: asi 3 hodiny
Doba pečenia: asi 60 minút
Počet porcií: asi 16

Ingrediencie

Parížsky krém:

  • 200 g nasekanej čokolády na varenie

  • 250 ml smotany na šľahanie​

Cesto:

  • 1 balíček tmavej polevy

  • 250 g masla alebo margarínu

  • 300 g hladkej múky

  • 4 zarovnané PL kypriaceho prášku do pečiva

  • 50 g preosiateho kakaa

  • 250 g cukru

  • 1 balíček vanilínového cukru

  • 4 vajcia

  • 125 ml mlieka​

Krém s vaječným likérom:

  • 400 ml vychladenej smotany na šľahanie

  • 1 balíček vanilínového cukru

  • 1 balíček želatínového stužovača

  • 100 ml vlažnej vody

  • 125 ml vaječného likéru​

Na ozdobenie:

  • 1 zarovnaná PL práškového cukru​

Ešte potrebujeme:

  • Tortovú formu (Ø 26 cm)

  • Papier na pečenie

  • Formičku na vykrajovanie​

Postup

  1. Parížsky krém: Prevaríme smotanu, odstavíme a v nej rozpustíme nasekanú čokoládu. Necháme vychladnúť a uložíme do chladničky na minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc.​

  2. Cesto: Rozpustíme polevu s maslom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a vyšľaháme dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre:

    • Teplovzdušná rúra: 160°C

    • Elektrická rúra: 140°C

    • Plynová rúra: stupeň 2

    • Doba pečenia: asi 60 minút​

  3. Korpus: Necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a úplne vychladíme. Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Zo strednej časti vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a odložíme bokom.​

  4. Parížsky krém: Vyšľaháme dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú časť korpusu a zľahka pritlačíme.​

  5. Krém s vaječným likérom: Vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu a vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi a dáme bokom. Zvyšnú zmes vmiešame do šľahačky. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu s vykrojenými tvarmi a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme odloženou zmesou s likérom.​

  6. Ozdobenie: Tortu uložíme do chladničky na minimálne 3 hodiny. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Zdroj foto: Dr Oetker