Večný nepriateľ: Vaginálna mykóza

Kto už aspoň raz bojoval s vaginálnou mykózou dobre vie, že je to poriadne nepríjemná záležitosť. Práve pre túto diagnózu navštevujeme gynekológa najčastejšie. Aby bolo návštev stále menej, poradíme vám, ako proti mykóze bojovať.


Rizikové obdobie
V prvom rade by ste mali vedieť, že kvasinky sú bežnou súčasťou mikroflóry v pošve a vlastne nespôsobujú žiadne problémy. Za normálnych okolností. Kvasinková infekcia vzniká vtedy, ak sa naruší prirodzené pH pošvy a premnožia sa kvasinky Candida albicans. Trápia nás najmä v období veľkého stresu, tehotenstva, menopauzy, poruchách imunity, ale aj pri prehnanej hygiene. Najrizikovejšie obdobie je pri užívaní antibiotík, pretože tie ničia mikroflóru v tele.

Oblečenie
Mykózu rozoznáte veľmi jednoducho. Medzi prvé príznaky patrí svrbenie a pálenie v intímnej oblasti. Vyššie štádium prichádza vtedy, ak sa k tomu pridá ešte aj výtok a opuch intímnych partií. Ak máte aj vy tieto pocity, v prvom rade sa zbavte krojených nohavičiek, strih tangá. Vymeňte ich za klasiku, ideálne bavlnenú, pretože v syntetickej bielizni koža nemôže dýchať. Uvedomujeme si, že to nepôsobí veľmi príťažlivo, ale zdravie je prvoradé. Tangá totiž uľahčujú prenos mikróbov z konečníka do pošvy. Veľký výkričník svieti aj pri plavkách, tie si v žiadnom prípade na sebe mokré nenechávajte. Hneď ako vyjdete z bazéna, sa prezlečte do suchých. Pre kvasinky nie je nič priaznivejšie ako mokré plavky- zvyšujú lokálnu teplotu, vedú k poteniu a zvyšovaniu pH.

Jedlo
Nie každý zvládne držať protikvasinkovú diétu, minimálne cukor a sladkosti však treba z jedálneho lístka vylúčiť. Práve ony sú totiž „potravou“ kvasiniek. Ak máte kvasinkovú infekciu, mali by ste sa kŕmiť cesnakom, pretože ten pôsobí antimykoticky. Zelenina je povolená v neobmedzenom množstve, ale pri ovocí si musíte dať pozor. Nekonzumujte príliš sladké ovocie ako banány, hrušky či jablká. Samozrejme, v prípade, že máte neovládateľnú chuť na sladké, je banán iste lepšou voľbou ako krémeš. Z ovocia sú najvhodnejšie citrusové plody, tie dávajú telu zásadité látky a vyrovnávajú príliš kyslé prostredie, ktoré je skvelou pôdou pre mykózu. Pri liečbe sa odporúča aj čaj s názvom lapacho. Ide o kôru afrického stromu, ktorá má silne protikvasinkové účinky. Odporúča sa piť dvakrát denne.

Pomoc z lekárne
To, že môžeme siahnuť po rôznych géloch a krémoch, ktoré nám prinesú úľavu vieme všetci. Ale je veľmi dôležité podporovať svoje telo aj probiotikami. V prípade opakovanej mykózy už jogurty nestačia, preto siahnite po tabletkách, ktoré dostať bežne v lekárni. Vyhýbajte sa vírivkám a welnes klubom, tam si privodíte infekciu najrýchlejšie. Existujú však špeciálne vazelínové tampóny, ktoré pri kúpaní možno použiť ako prevenciu aj mimo menštruácie. Tie zamedzujú vstup vody do pošvy.

Žiadna rada či tip však nie je účinný na 100%. Preto treba v prvom rade navštíviť gynekológa a liečbu dopĺňať správnym oblečením a stravovaním. Až vtedy je šanca, že sa mykózy zbavíte nadobro.

Autor: Janka Radimáková