Večná dilema: Kam s mačkou počas letnej dovolenky?

Vziať ju, a či nevziať ju? Pokiaľ aj vy riešite dilemu, čo s mačkou počas letnej dovolenky, mali by ste predovšetkým dobre poznať povahu svojho domáceho miláčika.

Teritoriálne zviera

Na rozdiel od psov, ktorí sa naviažu na svojho majiteľa, mačky sa viac fixujú na konkrétne prostredie. Stručne povedané, dobre sa cítia vo svojom teritóriu, ktorým sú práve štyri steny príbytku, ktorý poznajú dokonale. „Niektoré mačky sú až tak naviazané na prostredie, že keď ich z neho zoberieme, tak často odmietajú vodu aj potravu, extrémny stres môže mať rovnako priamy súvis so zhoršením zdravotného stavu,“ hovorí Robert Schemmer, manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo. V prípade takto nastaveného jedinca je lepšie ho nechať doma a zabezpečiť mu pravidelné návštevy osoby, ktorú dobre pozná a ktorá ho pohladí, dá mu napiť, najesť, vyčistí mu toaletu. Niekedy mačka skončí aj u príbuzných či známych, preto je pre jej lepšiu adaptáciu žiaduce priniesť z domu veci, ktoré má rada. Okrem toalety je to aj pelech či škrabadlo. Keď neprichádza do úvahy ani jedna zo spomínaných možností, prichádza na rad mačací hotel. Našťastie, dnes už existujú rôzne typy týchto zariadení. Majiteľ sa na základe povahy svojho zvieraťa rozhodne, či ho chce umiestniť v hoteli, kde je viacero mačiek pokope, alebo má každá z nich samostatný priestor a sú z neho púšťané vždy po jednom.

Sama doma

Keď sa rozhodneme nechať mačku v domácom prostredí napríklad cez víkend, nemusíme jej hneď zabezpečiť ľudský dozor. O prísun stravy sa môžu postarať dávkovače granúl, na ktorých možno nastaviť automatický režim. O mačkách je tiež známe, že milujú tečúcu vodu, a preto napríklad často pijú aj z vodovodu. Keď ich však nechávame doma samé, výbornú službu im poskytne fontánka, ktorá im zabezpečí neobmedzený prístup k pitnej vode. Čerstvosť vody väčšinou zaisťuje uhlíkový filter. Pokiaľ chceme byť preč dva až tri dni, mali by sme voliť prístroj s objemnejšou nádržou.

Cestovanie s mačkou

Jazda autom alebo lietadlom nepatrí k obľúbeným aktivitám mačiek. Počas prepravy musia byť v prepravke, ktorú si často spájajú s návštevou veterinára. Preto je dobré s ňou zoznámiť už mačiatko a občas ho v nej previesť v aute, naučíme ho tak, že ide o bežnú vec. Taktiež môže byť položená v byte a mačka zistí, že ide o bezpečné miesto na oddych. „Prepravka by mala byť tak veľká, aby sa v nej mačka mohla pohodlne postaviť a otočiť. Chyba je, keď je prepravka príliš veľká, lebo mačka sa v nej pri prevoze šmýka a pri prudkom brzdení sa môže aj zraniť,“ prízvukuje Robert Schemmer zo Super zoo. Keď sa chystáme do zahraničia, mala by mať mačka vlastný pas, čip a spĺňať zdravotné štandardy cieľovej destinácie, ktoré si je potrebné naštudovať vopred. Veľkosť prepraviek definuje každá letecká spoločnosť podľa svojich predpisov. Mačky sa väčšinou transportujú v odkladacom priestore spolu s ostatnými zvieratami, preto by mala byť prepravka dobre zabezpečená a spĺňať požadované kritériá na leteckú dopravu. V obchode sa tento druh prepraviek často označuje piktogramom lietadla.

Eliminácia stresu

Na lepšie zvládnutie stresových situácií, ku ktorým jednoznačne patrí cestovanie, môžeme mačke podať prípravky s extraktom valeriány. Sú označené ako „no stress“ a dostať ich vo forme sprejov, difuzéra, obojku, ale aj pochúťok. Druhá možnosť, ako upokojiť mačku, je aplikácia synteticky vyrobeného tvárového feromónu mačiek, ktorý jej dodáva pocit bezpečia a účinkuje 4 až 5 hodín. Keď mačku privedieme do nového prostredia, mali by sme jej interiér spríjemniť niektorým z uvedených relaxačných produktov. V prípade, že mačka bude s nami aj v exteriéri, je vhodné zvoliť na jej lepšiu adaptáciu vôdzku, aby sa nestratila, lebo by nemusela nájsť cestu späť. Samozrejme, na vôdzku je vhodné mačku naučiť ešte oveľa skôr, ako ideme do vybranej destinácie. Na cestách nám tiež padne vhod nachystať si lekárničku pre mačku, ktorá by mala obsahovať obväzy, dezinfekciu, prípravok na zastavenie akútnej hnačky a vracania, ako aj probiotiká či prebiotiká.