Vďaka endorfínom budete šťastnejší. Ako ich produkciu podporiť?

Endorfíny pozitívne ovplyvňujú náladu. Nazývajú sa aj hormóny šťastia. Vyvolávajú vnútornú spokojnosť a radosť, teda pomáhajú viac si užívať život. O endorfínoch je známe i to, že zmierňujú bolesť i únavu.

Ako stimulovať produkciu endorfínov?
Ľudské telo je úžasný vynález, ktorého fungovanie dokážeme v mnohých smeroch ovplyvniť. To znamená, že aj svoju náladu môžeme mať pod kontrolou. Hladinu endorfínov je totižto možné prirodzenými spôsobmi podporovať. Viete, ako to urobiť?

 

  • Pravidelne cvičte!

Je dokázané, že pri fyzickej aktivite dochádza k produkcii endorfínov. Určite ste túto pozitívnu skúsenosť zažili. Len si zaspomínajte na úžasné pocity, ktoré máte po cvičení, namáhavejšej prechádzke či fyzickej práci v záhrade. Ako byť teda spokojným častejšie? Napríklad tak, že sa budete pohybovej aktivite venovať pravidelne niekoľkokrát týždenne. Výborné sú aj cvičenia, ako napríklad joga alebo pilates.

  • Aj pikantné jedlá pomáhajú s produkciou hormónov šťastia

Odborníci z University of Buffalo prišli na zaujímavé zistenie. Aj konzumácia štipľavých jedál zvyšuje hladinu endorfínov. Preto sa nebojte z času na čas zaradiť do jedálnička napríklad čili papričky.

  • Aj smiech je cesta

Pamätáte sa, kedy ste sa od srdca zasmiali? Ak si neviete spomenúť, skúste to napraviť. Pozrite si obľúbenú komédiu, prečítajte vtipy alebo sa stretnite s pozitívne naladenými ľuďmi.

  • Dýchajte zhlboka

Obrovský vplyv na celkové zdravie človeka, ale aj produkciu dôležitých hormónov, má dýchanie. Väčšina z nás dýcha plytko, čiže organizmus nie je dostatočne zásobený kyslíkom. Produkciu endorfínov, ale aj serotonínu a dopamínu, možno podporiť tak, že si osvojíte zásady hlbokého dýchania.

  • Jedlom k spokojnosti?

Prečo sú sladkosti také obľúbené? Jednoducho majú schopnosť rýchlo zlepšiť náladu, pretože pri ich konzumácii dochádza k produkcii hormónov ovplyvňujúcich naše vnútorné rozpoloženie. Ich nevýhodou je to, že ich účinok je krátkodobý a majú rad negatív (vysoký obsah cukru, tuku, prídavných látok, kalórií a pod). Vhodnou alternatívou sú zdravé maškrty napríklad v podobe kvalitnej horkej čokolády.

Ďalšie tipy, ako si udržať dobrú náladu

  • Doprajte si pravidelné prechádzky na slnečnom svetle. Ak sa zdržiavate na priamom svetle nedostatočne, je pravdepodobné, že vám chýba vitamín D. Aj táto skutočnosť negatívne ovplyvňuje vaše vnútorné rozpoloženie.
  • Náladu ovplyvňuje aj hladina serotonínu. Tento hormón si dokáže ľudské telo vyrobiť z aminokyseliny tryptofán nachádzajúcej sa v mlieku, syroch, banánoch či vajíčkach.

-m-