Varíme s nivou

 

Dnes vám prinášame niekoľko skvelých receptov, kde je základnou surovinou syr niva. Neváhajte a inšpirujte sa!
 
Tvarohová nátierka s nivou
Potrebujeme: tvaroh, smotana, strúhaná niva, rôzne druhy posekaných orechov, petržlenová vňať, rajčiny
Postup: Tvaroh šľaháme so smotanou, kým nevznikne pena. Pridáme strúhanú nivu, sekané orechy a petržlenovú vňať. Nátierku natrieme na celozrnné pečivo alebo ňou naplníme rajčiaky.
 
Pochúťka z nivy
Potrebujeme: olej, cibuľka, domáca klobása, niva, smotanový jogurt, čierne korenie, majoránka, kari korenie
Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme kolieska klobásy, chvíľu opečieme a doplníme nivou. Po rozpustení nivy, odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a pridáme smotanový jogurt a koreniny. Pochúťka sa hodí k tmavému pečivu a vínu.
 
Zemiakový šalát s nivou
Potrebujeme: zemiaky, niva, cibuľa, biely jogurt, soľ, cukor, olej, ocot, horčica, čierne korenie
Postup: Zemiaky uvarené v šupke nakrájame na kocky. Pridáme nakrájanú nivu, nadrobno nasekanú cibuľku a premiešame. V bielom jogurte rozšľaháme soľ, cukor, olej, ocot, lyžičku horčice a čierneho korenia. Nalejeme na zemiaky, premiešame a necháme odstáť.
 
Cestovinový šalát s nivou
Potrebujeme: cestoviny, paprika, rajčiny, olivy, petržlenová vňať, citrónová šťava, olej, čierne korenie, soľ
Postup: Do uvarených cestovín pridáme nakrájanú papriku, rajčiny, olivy, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, olej, korenie a soľ. Nivu nastrúhame (môžeme doplniť aj iné syry) a pridáme do šalátu. Podávame na listoch zeleného šalátu a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
 
Polievka z nivy
Potrebujeme: zemiaky, cibuľa, niva, smotana na varenie, soľ, korenie, pažítka
Postup: Dáme variť okrájané zemiaky a posekanú cibuľu. Keď sú zemiaky mäkké, vsypeme do polievky strúhanú nivu a pridáme smotanu. Necháme variť, osolíme, okoreníme a dochutíme pažítkou.
 
Zapekané filé s nivou
Potrebujeme: filé, soľ, korenie, čerstvé bylinky, niva, biele víno alebo zeleninový vývar
Postup: Na osolené, okorenené a bylinkami dochutené filé poukladáme plátky nivy. Pečieme dovtedy, kým sa niva neroztaví. Podlievame bielym vínom alebo zeleninovým vývarom.
Prajeme dobrú chuť!
 
MIMI