Vápnik nie je iba v mlieku, ale aj v ďalších potravinách

Trápia vás bolesti chrbta? Máte problémy so spánkom? Je váš metabolizmus spomalený? Chcete mať zdravé kosti a zuby? Potom jednoznačne potrebujete aj VÁPNIK! Takmer každého, kto počuje slovo vápnik, napadne mlieko. Pravda však je, že existujú aj potraviny, ktoré obsahujú oveľa väčšiu dávku vápniku ako práve spomínané mlieko.

Mak
Obsahuje dvanásťnásobne viac vápnika ako mlieko. Ďalej sa v ňom nachádza veľké množstvo vitamínov, minerálov a nenasýtených mastných kyselín. Konzumáciou maku zabraňujete vzniku rôznych chorôb a zdravotných problémov súvisiacich s nedostatkom vápnika, ako je napríklad osteoporóza (rednutie kostí), reuma, bolesti hlavy či migréna. Povzbudzuje i psychiku. Upokojuje podráždenú myseľ. V niektorých krajinách je pestovanie maku ešte stále zakázané. Vyrábajú sa z neho totižto ópia (omamné látky). Toto sa však získava len z určitého druhu maku.

Ďalšie zdroja vápnika
Mladý jačmeň vraj obsahuje desaťkrát viac vápnika ako mlieko. Obsahuje aj celú radu ďalších zdraviu prospešných látok ako je železo, draslík, horčík, zinok či kyselina listová.

Pšeničné klíčky sú tiež významným zdrojom minerálov, a teda aj vápnika. Hlavne v období zimy a na jar by konzumácia pšeničných klíčkov mala byť zvýšená. Môžete ich jesť bez úpravy alebo ich pridajte do jogurtu či mlieka.

Z rýb obsahujú najvyšší obsah vápnika sardinky. Ďalej tiež tuniak či makrela. Z ovocia sú to marhule. Vápnik obsahuje napríklad aj hrozno, maliny, ríbezle, jahody, egreše, čučoriedky a slivky.

Ak neobľubujete pitie mlieka ako takého, začnite aspoň jesť viac výrobkov vyrobených z mlieka. Vo všetkých syroch /eidam, ementál, parmezán, kozí syr, rokfort/ je vápnik. Bryndzové halušky sú tiež vynikajúcim zdrojom vápnika.

Vápnik a jeho nedostatok
Nemôžete zabúdať na to, že v detstve a dospievaní je potreba vápnika oveľa väčšia. Preto sa snažte svoje deti viesť ku konzumácii potravín, ktoré obsahujú dostatok vápnika. Nechcete predsa, aby neskôr trpeli rôznymi problémami a chorobami, ktoré s nedostatkom vápnika súvisia.

K vápniku nerozlučne patrí aj vitamín D. Je nevyhnutný na bezproblémové vstrebávanie vápnika. Je lepšie, ak prijímate vápnik z potravy a nie z rôznych výživových doplnkov. Vstrebávanie je rýchlejšie a účinnejšie. Ďalej si musíte dávať pozor na zlozvyky, ktoré odbúravajú prísun vápnika. Je to napríklad kofeín, alkohol, fajčenie, prehnané solenie, veľké množstvo tučných jedál i jednoduchých cukrov (sladkosti, sladené nápoje, zákusky, čokolády).

-m-