V zime zohreje a v lete osvieži

Účinky čaju na ľudský organizmus sú mnohostranné. Číňania, u ktorých má pitie čaju tisícročnú tradíciu, ho oddávna považovali za liečivý nápoj. Odvar a výťažok z čaju používali aj pri liečbe kožných ochorení. Čaj sa po stáročia považuje za účinný prostriedok pri znižovaní únavy a pripisuje sa mu významný vplyv na zvyšovaní telesnej a duševnej činnosti. Už dlho sa používa aj pri liečbe črevných i žalúdočných ochorení.
Tieto vlastnosti sa však pripisujú predovšetkým zelenému čaju, ktorého pitie je v mnohých ázijských krajinách rozšírené. Na rozdiel od čierneho čaju sa pri jeho spracovaní neporušujú a nefermentujú čajové lístky, ktoré sa rýchlo po zbere sušia. Odborníci dokazujú, že zelený čaj má asi desaťnásobný obsah vitamínov v porovnaní s čiernym čajom.

Záleží aj na príprave

Poznatky mnohých vedeckých pracovníkov a inšitúcií zaoberajúcich sa skúmaním účinku čaju dokazujú, že podobné účinky má aj pitie nálevu z čierneho (tmavého) čaju.

Čaj obsahuje takmer 130 chemických látok, z ktorých najvýznamnejšie sú triesloviny: katechíny, polyfeny a ich zlúčeniny, ktoré sa vyznačujú vysokou biologickou aktivitou.

Účinkom trieslovín sa zvýšená priepustnosť kapilár dostáva na normálnu úroveň, vracia sa pružnosť a priepustnosť ich stenám, triesloviny pomáhajú pri kapilárnom krvácaní, kapitálnych oxikózach, reumatickom zápale srdcovej vnútornej blany, pri vysokom krvnom tlaku. Čaj prevyšuje svojím účinkom všetky známe lieky na posilnenie činnosti kapilár.

Čajové triesloviny priaznivo ovplyvňujú aj tráviace ústrojenstvo, pretože sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Dodávajú čaju trpkastú chuť.

V rôznych druhoch čaju je obsah trieslovín rozdielny. Najviac ich obsahuje zelený čaj, v ktorom je ich asi 10 - 27 percent, menej je ich v čiernom čaji, pri ktorom sa uvádza 5-12 percent. Listy z čajovníkov rastúcich vo vysokohorských polohách majú obyčajne viac trieslovín. Množstvo trieslovín v čajovom nápoji môžeme ovplyvniť aj jeho prípravou. Ak necháme vriacu vodu po zaliatí čaju v čajovej konvici pôsobiť kratší čas, asi 2 až 3 minúty, vyluhujú sa obyčajne predovšetkým aromatické látky. Pri predĺžení času vyluhovania na 5 až 6 minút vyluhujeme aj triesloviny. To však okrem priaznivého účinku trieslovín v náleve ovplyvňuje aj chuť čaju, ktorý potom má ostrú, zvieravú chuť. Nepriaznivý účinok trieslovín môžeme znížiť aj pridaním mlieka do čaju.

Vedci dokázali, že čaj prospieva zubom, pretože dodáva telu približne rovnaké množstvo fluórových zlúčenín ako voda obohatená fluórom. Tieto látky sú súčasťou zložitých koloidných zlúčenín, ktoré sa rozpúšťajú vo vode.

Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, najmä B- a B6, ďalej A, C a P. Obsahom vitamínu P nemá medzi rastlinami obdobu. Vitamín P v spojení s vitamínom C prospieva k hromadeniu kyseliny askorbovej, čím sa posilňuje odolnosť organizmu proti infekčným chorobám.

Horúca šálka aj v lete

Odvar zeleného čaju úspešne pomáha liečiť úplavicu. Okrem toho čajové katechíny normalizujú činnosť ochrannej črevnej mikroflóry a zamedzujú vývinu hnisavého procesu v tráviacom ústrojenstve.

Všetky uvedené zložky čaju sú navzájom prepojené, vytvárajú jediný biologicky aktívny komplex, a preto je ťažké určiť, ktorá z nich je najdôležitejšia.

Silný čaj je vhodný pri prvej pomoci, ak ide o otravy zasahujúce centrálnu nervovú sústavu, pri oslabenej srdcovej činnosti a ťažkom dýchaní. Čajové obklady miernia bolesti a horúčky pri slnečnom úpale, bežne a často sa používajú pri zápale očných viečok. Pri krvácaní na očnom pozadí a pri rôznych kapilárnych toxikózach sa predpisuje preparát vitamínu P, ktorý sa získava z čaju. Čaj upokojuje cievny systém, mierni kŕče, rozširuje cievy a podporuje krvný obeh.

Čaj je výborný termoregulátor. Počas stáročí jeho používanie ako najrozšírenejšieho nápoja sa bezpečne vyskúšalo, že v zime čaj zohreje, v lete
osvieži a zároveň podporuje dýchanie. Pri pití čaju nasávajú pľúca viac vzduchu a viac kysličníka uhličitého vydychujú, čiže intenzívne pracujú. Keď pijeme čaj, cítime, ako sa náš organizmus najskôr silno rozohreje. Z rozpáleného povrchu tela sa odparuje pot a telo produkuje oveľa viac tepla než pred požitím tohto nápoja.

Experimentálne sa zistilo, že počas horúcich letných dní znižujú studené nápoje teplotu len v dutine ústnej, ale horúci čaj dokáže zmenšiť teplotu celého ľudského tela o 1 až 2 stupne, aj keď po pätnástich minútach teplota opäť stúpne. Preto obyvateľom teplých klimatických pásiem odborníci radia, aby horúci čaj pili často a v malých dávkach.

Nápoj života


Čaj je známy ako prostriedok vyvolávajúci potenie, a preto sa odporúča pri chrípke alebo pri teplotách sprevádzajúcich choroby dýchacieho ústrojenstva.

Výsledkom moderných poznatkov o liečivých vlastnostiach čaju je návrh technológie čajového extraktu, ktorý sa už v niektorých krajinách používa ako preventívny prostriedok proti prechladnutiu horných ciest dýchacích. Prihliadlo sa ďalej na antimikrobiálne a sťahujúce účinky čaju a na jeho celkovo blahodarný vplyv na organizmus.

Milióny milovníkov čaju na celom svete pijú čaj predovšetkým pre jeho povzbudzujúce účinky, ktoré má na ľudský organizmus, najmä na centrálny nervový systém (mozog).

V mnohých krajinách sa oddávna čaj nazýva nápojom života. Čaj takisto podporuje srdcovú činnosť a rozširuje mozgové cievy, čo do určitej miery znižuje bolesti hlavy a únavu. Človek sa po vypití čaju cíti sviežejší, lepšie sa sústredí a spomína na prežité veci. Po vypití väčšieho množstva čaju však môžu pre človeka nastať aj nepriaznivé následky. Je to rýchly sled myšlienok až myšlienkový trysk, ktorý však k účelnému mysleniu neprospieva. Vypitie väčšieho množstva silného čaju môže prispieť aj k nespavosti.

Tieto účinky čaju ovplyvňuje obsah kofeínu, ktorý v minulosti nazývali teín. Účinok kofeínu je miernejší než v káve, pretože sa pomalšie uvoľňuje a vstrebáva. Šálka čaju pripravená z lyžičky čaju ho obsahuje asi 0,02 g, čo je menej, než pri bežnej šálke kávy.

Prítomnosť éterických olejov v čaji spôsobuje v niektorých prípadoch po vypití čaju určitú eufóriu (zlepšenie nálady), ktorá je podobná alkoholovej eufórii. Psychické účinky čaju dosahujú vrchol po štyridsiatich minútach a po ďalších tridsiatich minútach bez následkov miznú.

Nebezpečenstvo predávkovania organizmu kofeínom z čaju takmer nehrozí, pretože by nastalo až po vypití okolo 30 šálok čaju denne, a toľko ho asi nikto nevypije. 

PAVEL BAXA