V SUCHEJ NAD PARNOU SA POĎAKUJÚ ZA ÚRODU

V Suchej nad Parnou neďaleko Trnavy pripravujú tradičné dožinkové podujatie, ktoré sa uskutoční počas víkendu 7. a 8. septembra. Podobne ako vlani, aj tento rok bude súčasťou programu alegorický krojovaný sprievod námestím s dychovou hudbou. Návštevníci sa môžu tešiť aj na odovzdávanie dožinkového venca a vystúpenia folklórnych súborov.

„V Suchej nad Parnou sa každoročne oslavujú dožinky na počesť úrody a darov zeme. Tradičný sprievod s pestrými krojmi, spevom a tancom vrcholí odovzdaním dožinkového venca starostovi. Táto vzácna tradícia, ktorá sa už málokde udržiava, láka ľudí nielen z Trnavy, ale aj zo širokého okolia,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

V tomto roku sa tradičné Dožinky - dni hojnosti sv. Notburgy začnú v sobotu 7. septembra o 15:00 h. na priestranstve za kultúrnym domom. Návštevníkov počas prvého jarmočného dňa čaká bohatý program, ktorého súčasťou bude aj alegorický krojovaný sprievod námestím s domácou dychovou hudbou Suchovanka.

„So sprievodom začíname o 15:00 h. a potom sa všetci môžu tešiť na pestrý kultúrny program. Vystúpia Suchovský spevácky zbor, DFS Čerešenska, MSS Záruby, spevácka skupina SFS Burinka a Podhoranka Kočín – Lančár. Tohtoročnou novinkou bude hudobno – dramatické vystúpenie 'Dze sa zal Nusdorf' v podaní súborov MSS Záruby & FidliCanti. Program uzavrie Karpatská muzika, ktorá prinesie do našej obce jedinečnú atmosféru,“ hovorí Martin Glončák, starosta obce Suchá nad Parnou.

Návštevníci slávností sa môžu tešiť na bohatý výber tradičných jedál a predajné stánky s lokálnou zeleninou, ale aj na rôzne ručne vyrábané produkty z medu, dreva či vosku. Pre rodiny s deťmi budú pripravené remeselné dielničky, a tiež mini zoo s možnosťou stretnúť rôzne domáce zvieratá.

Slávnosti vyvrcholia v nedeľu o 10:30 h., kedy sa v miestnom kostole uskutoční ďakovná svätá omša, počas ktorej veriaci vyjadria vďaku za tohtoročnú úrodu.

Viac informácií o podujatí nájdete na stránke obce: www.suchanadparnou.sk