V osídlach mesiaca

Mesiac vnímame ako prirodzený satelit Zeme, ktorý je v podstate ľahostajný voči nášmu osudu. Je to iba malá, prázdnotou zívajúca planétka, ktorú prinútila príťažlivosť Zeme bezmocne krúžiť okolo nej. Zdá sa byť nevinnou a bezbrannou...

Keď však Mesiac pláva nad našimi hlavami, priťahuje k sebe všetko, čo je v dosahu jeho gravitácie. A hoci to výrazne nepociťujeme, čokoľvek existuje na Zemi a je v jeho dosahu, stáva sa ľahším. Že to tak skutočne je, najlepšie vidieť na prílivoch a odlivoch. To, čo sa nám zdá byť prirodzeným pohybom vody, je v skutočnosti pohybom Zeme. Pretože keď Mesiac „drží" vo svojom poli zdvihnutý oceán, Zem sa krúti ďalej. Teda nie voda plynie v smere kontinentov, ale kontinenty sa presúvajú v smere zdvihnutých vôd! Zakaždým, keď Mesiac „zachytí\" naše oceány, krútiaca sa Zem musí prekonať trenie „stojatých" vôd o svoj povrch.
A tak život na Zemi i človek sám podliehajú vplyvu nezvyčajných síl Mesiaca. Poznanie súvislostí medzi Mesiacom a životom na našej planéte je predmetom záujmu vedcov, astrológov i ezoterikov.

Mesiac sa často nazýva aj planétou životných rytmov, lebo život na Zemi podlieha jeho dynamickému, neustálemu pohybu. Jeho sila ovplyvňuje nespočetné javy. Vďaka objaveniu mesačných rytmov dokážeme pochopiť veľa vecí odohrávajúcich sa na Zemi i v našom živote.

POMOCNÍK ROĽNÍKOV

Počas svojej večnej púte po nebi sa Mesiac posúva medzi dvanástimi konšteláciami obklopujúcimi zemeguľu. Túto trasu absolvuje za 27 dní, 7 hodín, 43 minút a 12 sekúnd. Za 2-3 dni prejde jedno znamenie zverokruhu. Pri tomto putovaní aktivizuje živly, a tým aj život na Zemi. Spomínaný pohyb oceánov má obrovský vplyv na živé bytosti, najmä v mori. Napríklad ustrice otvárajú a zatvárajú svoje ulity v rytme prílivu a odlivu. Kalifornská ryba Leuresthes tenuis kladie ikry presne v čase vrcholiaceho prílivu, aby ich vlny mohli zaniesť na piesok. Kraby kladú vajíčka do mora presne v čase mesačného splnu.

Súvislosťami medzi fázami Mesiaca sa oddávna zaoberala aj prírodná astrológia. Podľa nej od novu do splnu rastlinné šťavy putujú do ich horných častí. V súvislosti s tým treba sadiť a siať všetko, čo zarodí nad zemou, práve pri zväčšujúcom sa Mesiaci. Aj úrodu treba zbierať v tomto čase. Ľudia boli oddávna presvedčení, že je to najlepší čas začať sejbu, keďže rastliny budú rásť spolu s pribúdajúcim Mesiacom. Toto dávne poznanie potvrdili aj prvé pokusy v dvadsiatych rokoch nášho storočia. Ukázalo sa, že rastliny zasadené dva dni pred splnom Mesiaca dávajú väčšiu a kvalitnejšiu úrodu.

V päťdesiatych rokoch nemecká výskumníčka Mária Thunová zistila, že niektoré dni sú na siatie, zber a ošetrovanie rastlín vhodnejšie, iné nevhodné, a to všetko závisí od fázy Mesiaca. Kalendár, ktorý zostavila, vychádza z mesačných rytmov a pohybu Mesiaca jednotlivými znameniami zverokruhu. Vo viacerých krajinách
sveta si mnohí farmári tieto poznatky osvojili a riadia sa nimi.

Mária Thunová potvrdila aj pôsobenie rytmu tzv. stúpajúceho a klesajúceho Mesiaca, ktorý si mnohí mýlia s pribúdajúcim a ubúdajúcim Mesiacom. Stúpajúci a klesajúci Mesiac označuje totiž zmenu polohy Mesiaca od najnižšieho k najvyššiemu. Znamenia zvieratníka pre stúpajúci Mesiac sú Strelec, Kozorožec, Vodnár, Ryby, Baran, Býk, pre klesajúci Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy a Škorpión. Keď Mesiac prechádza cez klesajúce znamenia, je priaznivý čas na sadenie (v apríli od 3. do 14., a potom od 30. do 12. mája). Okrem toho, keď je Zem najbližšie k Mesiacu, v tzv. perigeu (PG), v záhrade by sa nemalo robiť vôbec nič (ani s bytovými rastlinami), lebo je to nepriaznivý deň (25. apríla a 24. mája).
Závislosť úrody od fáz Mesiaca potvrdili aj vedci z Ilinoiskej univerzity. Ako vyplýva z ich pozorovaní, plody rastú o 20 percent rýchlejšie v čase splnu ako v ostatných dňoch. Rovnako je to aj so zemiakmi. Vysievanie semien v čase splnu dáva lepšie výsledky ako v čase novu.

ČLOVEK A MESAČNÉ RYTMY

Aj správanie zvierat ovplyvňujú fázy Mesiaca. V čase splnu sú zvieratá nepokojné. Je všeobecne známe, že psy a vlky vtedy vyjú na Mesiac. Nervy mravcov poľných reagujú na každú zmenu Mesiaca, napríklad v čase novu mravce odpočívajú. Už Aristoteles spomína, že pri splne možno pozorovať rýchlejší rast lariev.

Mesiac ovplyvňuje aj aktivitu včelstiev. V dňoch, keď mesiac aktivizuje živel ohňa, včely zbierajú nektár, keď živel vzduchu - peľ, keď živel vody -spracúvajú med a keď je Mesiac v zemských znameniach (Panna, Kozorožec, Býk), budujú plásty.

Lunárny kalendár využívajú aj rybári, pretože vedia, že ryby najviac berú tesne pred splnom a počas splnu (väčšia pohyblivosť rýb), najmä ak sa Mesiac zároveň nachádza vo vodných znameniach (predovšetkým v znamení Rýb, ale i Raka a Škorpióna).

Mesiac ovplyvňuje všetko, čo tečie a človek sa skladá predovšetkým z vody. Nečudo, že naňho vplýva, tak ako na všetko živé na Zemi. Neuvedomujeme si, prečo sme v niektoré dni aktívnejší, inokedy pomalší, raz máme lepšiu náladu, inokedy nanič. Niektorí vedci sú presvedčení, že jedna z mozgových pologúľ človeka, spracúvajúca informácie má vzťah k Slnku a možno ju označiť za solárnu, kým druhá, zodpovedná za city a tvorivé vnímanie sveta, má vzťah k Mesiacu a nazýva sa lunárnou. Výrazy ako „slnečný, mužský pohľad\" a „mesačná múdrosť\", nadväzujú na ľudskú psychiku.

Každý človek sa rodí pod tzv. slnečným znamením zverokruhu, ktoré symbolizuje jeho osobnosť. Rovnako dôležitá je aj poloha Mesiaca pri narodení, ktorá ovplyvňuje „ženskú\" stránku osobnosti, naše záľuby, psychiku a spôsob reagovania na stresy. Preto sa s niektorým Vodnárom výborne dorozumieme, s iným nie, lebo jeden bol vo chvíli narodenia pod vplyvom rovnakých živlov aktivizovaných Mesiacom ako my, kým na druhého pôsobili iné, nám odporujúce živly.

ZDRAVIE, LÁSKA, PENIAZE

Mesiac ovplyvňuje dokonca i našu stravu. Napríklad v ohnivých dňoch, to znamená, keď je Mesiac v znamení Barana, Leva a Strelca, by sme mali mať na jedálnom lístku ovocie, fazuľu, hrach, cukety. Keď je Mesiac v zemskom živle (Býk, Panna, Kozorožec), mali by sme jesť zemiaky, cibuľu, mrkvu či pór.. Ak varíme v súlade s mesačnými rytmami, budeme zdravší.

Skúsenosti ukazujú, že v čase ubúdajúceho Mesiaca môžeme ľahšie schudnúť a naopak, pri pribúdajúcom Mesiaci vzrastá aj naša telesná hmotnosť. Mesiac ovplyvňuje nielen to, ako sa cítime, ale aj lásku či sex. Napríklad, keď Mesiac prechádza znameniami Leva, Váh, Škorpióna a Strelca (napr. 3., 4. a 7. apríla, potom 8., 9., 10. apríla a 12., 13. apríla), sme vášnivejší ako inokedy.

Mesiac ovplyvňuje dokonca i také záležitosti, ako sú financie. Počas splnu máme väčší sklon k márnotratnosti, ale pri nove sme rozvážnejší. Mesačný spln povzbudzuje fantáziu burzových maklérov, ale nov spôsobuje naopak, pokles. Najväčší krach na burzách v roku 1977 nastal pri októbrovom nove. Americký burzový bádateľ B. Pugh radí kupovať akcie pred splnom, keď kurzy idú hore, a predávať pred novom, keď kurzy klesajú.