V lete by sme mali jesť ľahkú a dobre stráviteľnú stravu

Výber stravy sa, okrem iného, líši aj v závislosti od ročného obdobia. Inak sa stravujeme v chladných zimných mesiacoch a inak v lete. Počas horúcich letných dní by mali byť na našom tanieri hlavne ľahké a dobre stráviteľné jedlá. Veľký dôraz tiež treba klásť na dostatočný pitný režim, teda hydratáciu, nakoľko v lete strácame viac tekutín vo forme potenia.

Dôležité je vyberať jedlá, ktoré nezaťažia naše trávenie a nebudú prispievať k žalúdočným problémom, priberaniu a podobne. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako na to.

  1. Vhodná tepelná úprava

Počas teplejších letných dní sa odporúča vyhýbať sa jedlám pripravovaným fritovaním či vyprážaním. Tieto spôsoby tepelnej úpravy predstavujú záťaž pre trávenie a vo všeobecnosti nie sú pre naše zdravie vhodné. Je preto lepšie voliť pokrmy pripravované varením, dusením, pečením či grilovaním.

  1. Čo najviac čerstvých potravín

V lete máme všade naokolo dostatok čerstvých potravín. Či už je to zelenina a ovocie z vlastnej záhradky alebo od lokálnych farmárov, doprajme si čo najviac takýchto sviežich čerstvých produktov.

Ovocie a zeleninu si môžeme pripraviť vo forme šalátov, pridávať ich do smoothie, alebo si len tak pochutnať na kúsku ovocia či zeleniny vo forme rýchleho a zdravého občerstvenia.

                                Zdroj foto: freepik.com

  1. Ľahké letné polievky

Polievky môžu byť výborným spôsobom, ako doplniť telu nielen výživné látky, ale aj toľko potrebné tekutiny. V lete je pitný režim obzvlášť dôležitý a vďaka konzumácii polievok ho môžeme podporiť.

Dobrou voľbou sú najmä ľahké zeleninové, prípadne aj ovocné, polievky z lokálnych surovín. Pozor však na množstvo stoli, jej nadbytok viaže vodu v tele a spája sa s mnohými zdravotnými rizikami.

  1. Nie je to len o zelenine a ovocí

Ľahkou stravou, samozrejme, nemáme na mysli len šaláty. Odborníci na výživu odporúčajú, aby strava bola pestrá a vyvážená. Docielime to nielen zeleninou a ovocím, ale aj celozrnnými výrobkami, chudým mäsom, rybami, kvalitnými mliečnymi výrobkami, orechmi či strukovinami.

                                           Zdroj foto: freepik.com

  1. Pitný režim

Keď sa povie leto, každému asi napadne aj zvýšená potreba tekutín. Denne by sme mali vypiť aspoň 1,5 až 3 litre, pričom v lete pri väčšej námahe to u niektorých ľudí môže byť i viac.

Výber tekutín je ale takisto dôležitý. Najlepšia je čistá alebo minerálna voda, ovocné a bylinkové čaje, prípadne ovocné šťavy (ideálne dostatočne zriedené). Čistú vodu možno ochutiť čerstvým ovocím alebo bylinkami.

Pitný režim v lete možno podporiť aj formou ovocných či zeleninových smoothie, ale aj spomínanými polievkami, prípadne zeleninou a ovocím s vysokým obsahom vody (uhorka, cuketa, paradajky, melóny či jahody).

  1. Pozor na letné pokušenia

K letu patria aj rôzne lákavé osvieženia, napríklad zmrzliny či rôzne nealkoholické alebo alkoholické drinky. Určite si netreba celkom odopierať ani takéto občasné pôžitky, no je dobré dopriať si ich striedmo.

Čo sa týka zmrzliny, môžeme si jednoducho vyrobiť aj vlastnú v pohodlí domova - stačí nám rôzne ovocie, mixér a mraznička. Takúto doma pripravenú zmrzlinu (ideálne bez cukru) si pokojne dajte bez výčitiek svedomia aj každý deň.

 


 


 


 

Zdroj foto: freepik.com