V čom je ukryté tajomstvo aromaterapie?

 

Ráno keď otvoríme okná svojich príbytkov zacítime vôňu jesene, v kuchyni nám zavonia ranná káva alebo prichystané ingrediencia na obedové menu. Svet je plný vôní!
 
Už naši predkovia odpozorovali, že niektoré vône z bylín sú nielen príjemným spestrením pre naše zmysly, ale dá sa z nich vyťažiť oveľa viac. Tymián, rozmarín, medovka lekárska, klinčeky, škorica no aj kôra citrusových plodov dokáže svojou vôňou zázraky. Prímesi rôznych bylín omamných vôní sa pridávajú do olejov a koncentrátov, ktoré sa dajú využiť rôznymi spôsobmi. Nielen do aromalampy. Kedy sa to všetko začalo?
Už v dávnej minulosti pri pálení byliniek v chrámoch vnímaví ľudia zistili, že niektoré vône majú upokojujúci, iné dezinfekčný a ďalšie povzbudzujúci účinok. Toto zistenie sa veľmi rýchlo rozšírilo a liečitelia sa predbiehali v tom, ako čo najefektívnejšie využiť dary prírody. Prirodzene sa tak vytvorili skupinky bylín, podľa ich účinkov na zdravie človeka.
 
Dnes nájdete veľké množstvo rôznych olejov, gélov, emulzií, nie všetky však obsahujú to, čo je pre aromaterapiu najdôležitejšie. Najideálnejším pomocníkom sú oleje lisované za studena. Sú určené na priame použitie na rôzne druhy masáží, aj ako príjemný prídavok do kúpeľa. Rastlinné oleje prenikajú hlboko do pokožky, no neupchávajú póry ako oleje vyrobené z ropy. Tie sú síce lacnejšie, ale neobsahujú žiadne vitamíny, ani látky prospešné pre naše telo.
 
Medzi prírodné oleje patrí tekvicový, nechtíkový, olej z pšeničných klíčkov, mrkvový, mandľový, broskyňový, jojobový, hroznový, sezamový a asi najznámejší olivový olej.
Éterické oleje prenikajú kožou rýchlejšie ako rastlinné oleje. Stačí len málo kvapiek a „sú všade.“ Kým sa však dostanú do krvného obehu uplynie dlhší čas, avšak aj účinok je oveľa dlhší.
 
Vôňa môže mať rôzne účinky. Ako príjemné, tak aj nepríjemné. Preto treba byť obozretný pri jej výbere. Vôňa vyvoláva spomienky a emotívne reakcie, preto je dobré pamätať aj na tento fakt. Darmo vás bude predavač presviedčať, že vôňa mäty, je pre vás to najlepšie, keď vy máte ešte v živej pamäti ranné nevoľnosti v tehotenstve, štartujúce len pri letmom pohľade na spomínanú bylinku.
Taktiež treba dbať na vhodnú koncentráciu vôní, každý sme predsa iný a na to by mal pamätať aj masér pri aromaterapii.
KM