V BOJI PROTI LAKTÓZOVEJ INTOLERANCII
Obľubujete mliečne výrobky, lenže po ich konzumácii trpíte nadúvaním, bolesťami brucha alebo hnačkou? Možno máte laktózovú intoleranciu tak, ako každý piaty až šiesty Slovák. Nájsť vhodný mliečny produkt, po ktorom by ste nezažívali ťažkosti, nie je jednoduché..
Čo je to intolerancia laktózy?
Intolerancia laktózy je neschopnosť organizmu stráviť mliečny cukor (laktózu). Laktózová intolerancia je spôsobená čiastočnou alebo úplnou neschopnosťou organizmu produkovať enzým laktáza, ktorý laktózu (mliečny cukor) rozkladá v črevách. Všetky druhy živočíšneho mlieka obsahujú laktózu, ktorá sa štiepi v tráviacom trakte za pomoci enzýmu laktáza na jednoduchšie cukry (galaktózu a glukózu). Tie sa potom ďalej vstrebávajú do krvného obehu. Pokiaľ je laktázy dostatok, mliečny cukor sa v črevách nestrávi a jeho prebytkom sa potom živia prirodzene črevné baktérie, ktoré pri jeho spracovaní produkujú plyny (CO2 či H2) a ďalšie látky, ktoré dráždia hrubé črevo, a tým spôsobujú nadúvanie, črevné koliky, hnačky a zvracanie.
Medzi menej časté prejavy sú atopické ekzémy, nechutenstvo, pálenie záhy, pocit plnosti a bolesti brucha.
Čo nie je intolerancia laktózy
Mnohí sa mylne domnievajú, že poruchy trávenia spôsobené po konzumácií mliečnych výrobkov a mlieka, sú alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Pravdou však je, že intolerancia na laktózu, ako aj alergia na bielkovinu kravského mlieka, majú rovnaké reakcie po požití mliečnych produktov. Nežiadúce poruchy trávenia, či iné problémy majú odlišnú príčinu. Kým pri alergii ide o prehnanú reakciu na prítomnosť kravskej bielkoviny v tele, pri intolerancii sa jedná o neschopnosť organizmu stráviť mliečny cukor - laktózu.
Siahnite po kvalite
Udržať si zdravý životný štýl znamená nepodľahnúť sladkým maškrtám a vyberať si spomedzi všetkých dobrôt tie, ktoré nášmu telu vyhovujú. Ľudia, ktorí majú problémy s intoleranciou laktózy, však nemajú taký široký výber. Aj preto prišla Hollandia s novým Krémovým jogurtom s označením „Bez laktózy“, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj ulahodí vášmu tráviacemu traktu. „Na základe prieskumu medzi spotrebiteľmi a množstva žiadostí od našich zákazníkov sme vyvinuli výrobok, v ktorom je obsah laktózy redukovaný na najnižšiu možnú mieru, teda pod 0,01%. Špeciálne vyvinutý enzým rozkladá pri fermentácii laktózu na glukózu a galaktózu. Oproti konkurenčným výrobkom nemá zníženie obsahu laktózy vplyv na chuť finálneho výrobku,“ uviedol Pavel Dostál, vedúci laboratória a manažér kvality spoločnosti Hollandia.
Čo je dôležité vedieť...
Laktóza sa nenachádza len v mlieku a v mliečnych produktoch, ale aj v liekoch. Preto by ste si mali dávať pozor na ich zloženie. Rovnako by ste mali vedieť, aký prah znesiteľnosti laktózy má vaše telo, lebo každý ho má iný. Výrobok, ktorý jednému môže narušiť trávenie a spôsobiť ťažkosti, inému neuškodí. Preto je vždy vhodné poradiť sa s lekárom, no platí, že s laktózovou intoleranciou sa už nemusíte obmedzovať. Na trhu máte bezlaktózové výrobky, ktoré si iste obľúbite.