V akom veku sa treba začať starať o svoje srdce?

Nedávny veľký zdravotnícky prieskum zameraný na starostlivosť o srdce u Slovákov odhalil alarmujúce čísla. Vedeli ste, že až 47% Slovákov a Sloveniek vo vekovej kategórii od 20 - 30 rokov ignoruje symptómy, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie srdca? Slovenskí muži sú na tom ešte horšie. Pokiaľ ide zdravie srdca, 36 % z nich verí, že sa o srdce stačí starať po štyridsiatke, prípadne neskôr.

“Čím skôr, tým lepšie” – to je motto, ktoré by si mali doslova vziať k srdcu všetci, bez ohľadu na vek. Pravidelná kontrola stavu kardiovaskulárneho systému vie predísť množstvu srdcovo-cievnych ochorení. Až 35% opýtaných sa domnieva, že o srdce sa treba začať starať po 30. roku života, zatiaľ čo 25% opýtaných sa o srdce začína starať až od 40. roku života. Odborníci sa však zhodujú, že kardiovaskulárne ochorenia však môžu postihnúť kohokoľvek, včasná detekcia je teda rozhodujúca. Včasné zistenie abnormalít krvného tlaku môže ochrániť pred vážnymi následkami.

Ako sa správne o srdce starať?

Starostlivosť o srdce by mala byť pravidelná a komplexná. Ovplyvňuje ho totiž všetko, čo robíme -  od stravy, cez životný štýl až po samotný stav kardiovaskulárneho systému, ktorý vieme pozorovať pomocou meraní.

Arteriálny tlak je potrebné merať čo najčastejšie, aspoň raz za pol roka. Zistilo sa, že za posledný polrok si krvný tlak zmeralo 75% Slovákov. Horšie na tom boli slovenskí muži, z ktorých si tlak nemeralo až 28 %, ešte viac ich bolo v skupine tridsaťročných a mladších ako 45 rokov. Tlak by ste si mali merať pravidelne, vždy v rovnakom čase, najlepšie ráno. Domáce meranie tlaku je nevyhnutné u ľudí, ktorí majú diagnostikovanú hypertenziu (chorobu vysokého tlaku) alebo iné srdcovo-cievne ochorenia, no rovnako dôležité je aj z hľadiska prevencie – vďaka nemu si môžete udržiavať prehľad o vašom zdravotnom stave.


Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí hypertenziou 1,28 miliardy ľudí na celom svete. Navyše, hypertenzia je u mladých ľudí bežná: postihuje 1 z 8 dospelých vo veku 20 až 40 rokov.

Test EKG - elektrokardiografia

Prvým krokom k zdraviu srdca je poznať jeho stav. Obzvlášť dôležitý je komplexný „skríning“, ktorý viete zistiť EKG testom. Prieskum odhalil, že až 85% opýtaných si uvedomuje, že test EKG dokáže včas diagnostikovať srdcové poruchy. Pri otázke, či by opýtaní využívali meranie EKG, ak by sa nachádzalo v ich smart hodinkách, odpovedalo až 83% respondentov pozitívne. Túto funkciu - okrem množstva ďalších, ktoré pomáhajú monitorovať celkový zdravotný stav - nájdeme napríklad v smart hodinkách Huawei Watch GT 3 Pro. Vďaka nim totiž budete mať vždy prehľad o stave svojho srdca aj celkového zdravia, čo vám v konečnom dôsledku pomôže podchytiť potenciálne choroby srdca skôr, ako sa prejavia.

V zdravom tele, ...

Netreba pripomínať, že ochoreniam je oveľa jednoduchšie predchádzať ako ich liečiť, mali by sme neustále podporovať zdravý životný štýl a prevenciu najmä kardiovaskulárneho systému. Pomôcť môže aj konzumácia niektorých potravín. Treba si však dať pozor na množstvo. Až 40 % opýtaných na Slovensku si, napríklad, myslí, že pitie červeného vína má pozitívny vplyv na zdravie srdca. Červené víno je zdrojom antioxidantov, ktoré zmierňujú zápaly v tele, a preto sa verí, že chráni srdce. Podľa dietológa by ste si však pohár vína mali dopriať maximálne dvakrát týždenne.

Na druhej strane existujú potraviny, ktoré preukázateľne pomáhajú správnemu fungovaniu srdca, ako napríklad konzumácia čokolády.  Avšak podľa rád dietológa sa neodporúča napríklad mliečna čokoláda, a to kvôli nízkemu obsahu zdraviu prospešných zlúčenín a vysokému obsahu cukru. Naopak, tmavá čokoláda môže mať na srdce pozitívny dopad. Až 36 % žien a 29 % mužov na Slovensku považuje tmavú čokoládu za jednu z najprospešnejších pre zdravie srdca. Faktom je, že konzumácia tmavej čokolády v miernom množstve môže prispieť k zníženiu krvného tlaku, zápalu a hladiny cholesterolu.

3 jednoduché veci, ktoré môžete urobiť pre zdravie svojho srdca

Pravidelné prechádzky

Dospelí by mali cvičiť každý deň aspoň 30 minút. Hoci pôjdete každý deň na krátku prechádzku do obchodu, alebo vymeníte mestskú hromadnú dopravu za prechádzku do práce, je len na vás. Podstatné je to, aby ste mali pohyb. Ak chcete mať svoj denný počet krokov či spálených kalórií pod palcom, s hodinkami Huawei Watch GT 3 Pro môžete jednoducho počítať svoje kroky a sledovať svoj výkon pri cvičení. Všetky údaje sa automaticky uložia do aplikácie Huawei Health, ku ktorej máte prístup kedykoľvek zo svojho smartfónu.

Kvalitný spánkový režim

K zdravému životnému štýlu bezpochyby patrí aj optimálne množstvo odpočinku. S Huawei Watch GT 3 Pro môžete sledovať kľúčové údaje o svojom spánku, vrátane fáz spánku či časov zdriemnutia a prebúdzania. Pomocou skóre kvality spánku a personalizovaných rád zistíte, ako si dopriať čo najlepší nočný odpočinok.

Pravidelná kontrola

Starostlivosť o srdce je celoživotný proces. Bez neho totiž ľudský organizmus nedokáže fungovať. S Huawei Watch GT 3 Pro môžete kontrolovať svoje EKG údaje na zápästí v reálnom čase. Vďaka tomu budete vždy informovaní o zdraví svojho srdca.