Úžasné výhľady - najkrajšie pláže sveta

Aj keď nie ste vyslovene letný typ a skôr ako dovolenka pri mori vás osloví lyžovačka, musíte uznať, že aj tie pláže majú niečo do seba. Nech už ste milovníkmi pieskových alebo kamienkových pláží, potápania, windsurfingu, úchvatných panoramatických výhľadov či dobrodružnej turistiky - veríme, že v našom výbere štyroch najkrajších pláži sveta si nájdete tú svoju!

Kde nájdete najfotografovanejšiu pláž sveta?

Obrovské žulové balvany roztrúsené pozdĺž dychberúceho pobrežia, množstvo zelene, hodvábny biely piesok, nádherná smaragdová voda - presne taká je pláž Anse Source dArgent patriaca Seychelským ostrovom. Je to skutočne unikátne a nádherné miesto, čo potvrdzuje aj fakt, že sa táto pláž stala najfotografovanejšou plážou sveta.

Aby sme však boli presní, nejedná sa o jednu samostatnú pláž, jednotným názvom Anse Source d’Argent sa označuje množstvo maličkých pláží v tejto oblasti a preto, ak sa sem niekedy vyberiete, určite neostávajte iba na začiatku, ale vydajte sa ďalej objavovať všetky skryté poklady, ktoré toto miesto ponúka. Z hlavného a najväčšieho ostrova v súostroví Seychely, ostrova Mahé, sa tam dostanete za menej ako hodinu a pol jazdy loďou.

Túžite letieť do exotiky, no termíny letov zo Slovenska vám nevyhovujú? Skúste si ako medzizastávku vybrať iné letisko, odkiaľ je to, vďaka väčšiemu množstvu letov, dostupnejšie. Odporúčame vám pozrieť si, napríklad letenky Bratislava Londýn - z Londýna sa totiž dostanete kedykoľvek takmer hocikam.

Je pláž s ružovým pieskom iba mýtus?

Pláž Elafonisi, situovaná na juhozápade Kréty, teda na najväčšom gréckom ostrove, vám zaručene vyrazí dych. Unikátny ružový piesok, dokonalé výhľady a krištáľovo čistá voda - Elafonisi je jednoducho miesto, ktoré by mal každý z nás vidieť na vlastné oči aspoň raz v živote.

Pláž je organizovaná, nájdete tu množstvo ležadiel, barov a počas hlavnej letnej sezóny ju vyhľadáva množstvo turistov, preto býva často preplnená. Vďaka poveternostným podmienkam si tu prídu na svoje aj milovníci windsurfingu či paddleboardingu.

Je domovom mnohých vzácnych druhov rastlín aj živočíchov - vyskytuje sa tu, napríklad ohrozený druh korytnačiek caretta-caretta. Aj z tohto dôvodu je celá Elafonisi pláž súčasťou  chránenej oblasti Natura 2000.

Nakoniec nám už iba ostáva zodpovedať otázku, ktorú sme položili vyššie - nie, pláž s ružovým pieskom nie je mýtus. Aj keď sa nejedná o piesok v pravom zmysle slova - ružový odtieň vytvára zmes bieleho piesku a rozdrvených schránok mušlí a morských živočíchov.

Akú pláž možno označiť za skrytý poklad Mexika?

Mnohí ju, aj napriek prísnym predpisom obmedzujúcim počet návštevníkov aj povahu aktivít, ktoré je na tomto krásnom miestne možné vykonávať, označujú za vôbec najkrajšiu pláž Mexika. Vďaka tomu, že je pláž Balandra súčasťou chránenej prírodnej oblasti naďalej ostáva turisticky nedotknutým pokladom, ktorý svojim návštevníkom ponúka skutočne ohromujúci zážitok.

Aby sa tento nedotknutý stav zachovával aj naďalej, prístup na Playa Balandra je regulovaný - povolených je 450 návštevníkov na deň a tento počet je rozdelený do dvoch časových úsekov. Každá prvá nedeľa v mesiaci je dokonca vyhradená iba pre miestnych obyvateľov. Pláž nie je organizovaná, nenájdete tam teda žiadne reštaurácie ani bary, avšak za poplatok máte možnosť prenajať si ležadlá a slnečníky.

Chceli by ste sa pozrieť na túto pláž? Najskôr bude potrebné preletieť Atlantický oceán! Čo to pre vás znamená? Pozrite si najlepšie letenky New York na eSky.sk a užite si jednu z najlepších prestupných destinácií, akú si vieme predstaviť.

Pláž ako stvorená pre dobrodruhov?

V roku 2019 bola vyhlásená za najkrajšiu pláž Chorvátska, no aj napriek tomu ešte stále patrí medzi skryté poklady južnej Dalmácie. Nachádza sa približne 29 kilometrov južne od obľúbenej dovolenkovej destinácie - Dubrovníka.

Pláž Pasjača, doslova zastrčená v majestátnych útesoch Konavle, svojim návštevníkom ponúka impozantné výhľady a nádhernú tyrkysovú vodu. Dostať sa na miesto si však vyžaduje trochu úsilia a dobrodružnejšiu povahu - na pláž totiž vedie strmá cesta vytesaná do útesu, preto nezabudnite na pevnú obuv a fotoaparát, aby ste si tie nádherné výhľady mohli zdokumentovať.

Reštaurácie, toalety, bary či ležadlá by ste tu hľadali len márne. Pasjača beach nepatrí medzi preplnené turistické atrakcie a všetko, čo potrebujete si budete musieť priniesť so sebou. Dávajte si však na seba pozor! Vstup na pláž je len na vlastné riziko, pretože sa nachádza priamo pod útesom.

Niekto túži po bielom piesku ako z Karibiku, iní chcú zažiť dobrodružstvo v skalách, na konci ktorého ich bude čakať vytúžená odmena v podobe pláže ukrytej pred masami turistov. Každý z nás si jednoducho pod slovným spojením “najkrajšia pláž” predstaví niečo iné a preto veríme, že sme sa v našom výbere trafili aj do vášho vkusu.

 

Zdroj foto: oatawa / Adobestock.com