Už sa červenajú!

 

Pichľavý ker, ktorý zdobí nielen voľnú prírodu, ale aj mnohé záhrady, má v sebe ukryté bohaté využitie nielen kvetov ale najmä červených plodov. Reč bude o šípkach.
 
Biele a ružové drobné kvety nám robia spoločnosť počas májových prechádzok prírodou. Čerstvé, ale aj sušené sa už v minulosti používali ako afrodiziakum. Stačí pár lupienkov vo večernom kúpeli a ženskosť, nežnosť a túžba z Vás budú sršať! Výťažok zo šípkových kvetov sa hojne využíva aj ako prímes do parfumov a kozmetických výrobkov. Vysušené lupienky sú voňavou dekoráciou aj do interiéru obývacích izieb, kde ich môžete nasypať do priehľadnej vázy, alebo plytkej nádoby.
 
Šípky- plody šípkového kríka sú vhodné na zber od septembra až do prvých mrazov. Určite si pamätáte hromadné školské zbery sýtočervených plodov, kedy si ich niektorí radi mýlili s hlohmi. V súčasnosti sa šípky používajú čerstvé, ale aj sušené. Najznámejšou formou využitia je šípkový čaj. Vďaka vysokému obsahu vitamínov C,B,K, karoténu, pektínov, trieslovín a organických kyselín je tým najlepším bojovníkom proti jarnej únave, či jesennému prechladnutiu.
Šípkové džemy, kompóty, domáce víno, šípkový pretlak. To sú len niektoré pochúťky, ktoré si zo šípok môžeme pripraviť. A čo tak šípková omáčka? Svojou sladkastou chuťou sa vynikajúco hodí predovšetkým k mäsu z diviny.
 
Po vysušení celých šípok je najideálnejšie využiť ich do jedného roka od ich zberu, nakoľko obsah vitamínu C postupne strácajú. Ak si chcete pripraviť vitamínovú bombu na dlhé zimné večery, šípky hneď po zbere vyčistite. Pozor, vo vnútri sú ukryté semiačka, ktoré dokážu byť spoločne s drobnými chĺpkami veľmi nepríjemné! Po vyčistení ich postupne nakladáme do zaváracieho pohára a striedavo presýpame kryštálovým cukrom. Bezpečne ich uzavrieme aby po čase zmäkli. Následne ich môžeme konzumovať ako zdravú maškrtu. Tak hor sa na zber! A nezabudnite si pribaliť aj nejaký „zlepšovák“ na priťahovanie pichľavých konárov, ako napríklad malé hrabličky, alebo palicu s háčikom na jej konci.
 
Katarína Matušková