Uvoľnite sa, prosím, s rozmarínom!

Po celý rok je zelený, voňavý a liečivý. Môžete ho pestovať doma v kvetináči len tak pre radosť, alebo pre jeho blahodarné účinky na telo i dušu. Ak ho pridáte do jedál, okúsite chuť Stredomoria a ak sa rozhodnete pre rozmarínový kúpeľ, zasiahnu vás jeho harmonizujúce účinky.

Rozmarín tlmí bolesti a zápal svalov. Ak patríte k zanieteným športovcom, pred intenzívnou fyzickou aktivitou by ste si mali ponatierať končatiny masážnym olejom s rozmarínom. Zlepší sa tým prekrvenie tkanív, svaly sa zahrejú a zníži sa riziko zranenia či svalovej horúčky.

Kozmetický priemysel zistil, že rozmarín má silné antibakteriálne účinky, a tak ho pridáva do pleťových vôd a mastičiek. Rozmarín pleť dokonale vyčistí a rozjasní. Ženám sa odporúča tri dni pred menštruáciou absolvovať rozmarínový kúpeľ, čím sa utlmia bolesti a zoslabne krvácanie počas vašich dní.

O tom, že horúci kúpeľ s éterickým rozmarínovým olejom lieči, sa môže presvedčiť každý, kto trpí zahlienenými prieduškami, migrénou, reumatizmom a syndrómom studených končatín. Pri poruchách s koncentráciou a pri únave je silnejším a nápomocnejším než šálka teplej (čiernej) kávy.

Tatiana Kovalčinová