ÚČTOVNÍCTVO JE DOLEŽITÉ

Uvažujete o tom, že by ste začali podnikať a rozmýšľate, akú formu máte zvoliť?
Podnikanie je dnes veľmi časté a obľúbené. Môžete zvoliť dve formy podnikania, buď prostredníctvom živnosti, alebo formou založenia niektorej z obchodných spoločností.

Možno sa pýtate, ktorá forma podnikania je výhodnejšia a prečo? Môžeme jednoznačne povedať, že podnikanie prostredníctvom založenia obchodnej spoločnosti je určite výhodnejšie, hoci zriaďovacie náklady na jej založenie sú vyššie. Výhodné je najmä to, že za záväzky spoločnosti ručíte len do výšky svojho nesplateného vkladu, druhou veľkou výhodou je aj to, že obchodnú spoločnosť môžete kedykoľvek predať, a to spravidla so ziskom.
Najčastejšia forma podnikania je prostredníctvom založenia sro.

Samozrejme, sa nevyhnete istým povinným náležitostiam. Najdôležitejším dokumentom pri zakladaní spoločnosti s ručením obmedzeným je zakladateľská listina, v prípade jedného zakladateľa a spoločenská zmluva, v prípade viacerých zakladateľov.

Spoločenská zmluva musí obsahovať určité povinné náležitosti, medzi ne patria obchodné meno, sídlo spoločnosti, výška vkladu spoločníkov, správca vkladu a podobne.

Založenie spoločnosti môže byť proces pomerne jednoduchý, ale aj veľmi zdĺhavý a zložitý. Práve táto skutočnosť mnohých od začatia podnikania odrádza. Dnes však existujú profesionálne firmy, ktoré sa zaoberajú zakladaním a následným predajom obchodných spoločností, takže môžete využiť aj túto službu. Možností je naozaj viacero, stačí byť len správne informovaní a riešenie určite nájdete. Nezabúdajme však ani na skutočnosť, že v každej firme musí byť zabezpečené aj spracovanie účtovníctva. Kým fyzické osoby vedú len jednoduché účtovníctvo, právnické osoby musia viesť účtovníctvo podvojné. Aký je hlavný rozdiel medzi nimi?

Jednoduché účtovníctvo účtuje o príjmoch a výdavkoch, podvojné účtovníctvo účtuje o nákladoch a výnosoch. Súčasťou vedenia účtovníctva je aj podávanie daňového priznania.