Uchovajte si chuť leta na celý rok

Džemy sú skvelým spôsobom, ako sa počas celého roka vrátiť aspoň na chvíľu do letných dní plných slnka a chuti šťavnatého ovocia. Vďaka širokému sortimentu produktov Dr. Oetker zvládnete prípravu vašich obľúbených džemov počas chvíľky.

Kúzlo domácich džemov poznali už naše prababičky, ktoré si vďaka tomu uchovávali aspoň časť letného ovocia na zimu. Takto zakonzervované ovocie môžete využiť počas celého roka, obzvlášť pri sladkom pečení alebo príprave sladkých raňajok.

Pri samotnej príprave džemov sa môžete inšpirovať tradičnými receptami – teda, že na jeden diel ovocia pripadne jeden diel cukru. Ak však dávate prednosť súčasným trendom, množstvo cukru potrebného na želírovanie možno jednoducho znížiť bez toho, aby ste sa pripravili o sladkú chuť a správnu konzistenciu džemu. Nech už teda u vás doma zvíťazí akákoľvek možnosť, s produktmi Dr. Oetker zvládnete obe.

Základom každého zavárania zostáva pektín. Skvele sa hodí Pektín Dr. Oetker, ktorý je navyše vegánsky a spracujete s ním až 2 kg ovocia. Podľa zrelosti ovocia môžete k pektínu pridať cukor podľa vlastnej preferencie – repný, trstinový či hnedý. Vďaka tomu bude príprava džemu naozaj jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Pokiaľ si neviete dať rady s pomermi, poradí vám Zaváracia kalkulačka.

Zmes záhrady a lesa

V džemoch môžeme často spojiť naše najobľúbenejšie ovocné chute. Kombinovať sa v nich dajú aj dva oddelené svety, napríklad les a záhrada. Na takýto džem budete potrebovať 1 kilogram odstopkovaných ríbezlí, 500 g čučoriedok a 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr. Oetker.

Očistené ovocie vložte do veľkého hrnca a dobre premiešajte so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania zmes následne priveďte do varu a varte dôkladne po dobu minimálne 5 minút. Výsledný džem ihneď naplňte do pripravených pohárov. Uzavrite ich a nechajte pár minút odpočívať hore dnom.

Kúzlo kyseliny citrónovej

Nemenej dôležitým pomocníkom pri zaváraní je Kyselina citrónová Dr. Oetker, ktorá podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovocia a predlžuje trvanlivosť džemu. Skvelá je tiež pri príprave jahodovo-rebarborového džemu, ktorým vylepšíte každý chlieb alebo čerstvé lievance.

Na prípravu džemu do hrnca vložíme jahody a rebarboru nakrájané na menšie kúsky a rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré. Zmiešame ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker (10 g) s 2 polievkovými lyžicami cukru a pridáme k jahodovej zmesi. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a asi 1 minútu dôkladne povaríme.

Pridáme zvyšok cukru, opäť privedieme do varu a za stáleho miešania dôkladne povaríme 5 minút. Džem odstavíme a pridáme Kyselinu citrónovú Dr. Oetker. Vykonáme skúšku tuhnutia. Na tanierik kvapneme 1 – 2 lyžičky práve uvareného džemu. Pokiaľ je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame do džemu ešte 1 zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.

Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme, obrátime hore dnom a necháme asi 5 minút stáť na viečku.

Viac chutných receptov nájdete na webe:  Naše recepty | Dr.  Oetker