U koho je najväčšie riziko vzniku syndrómu karpálneho tunela?

V posledných rokoch veľmi často počuť o ochorení zvanom syndróm karpálneho tunela. Ide o útlakový syndróm, ktorý sa najčastejšie týka stredného nervu inervujúceho dlaň a prsty. Aj keď všeobecné presvedčenie hovorí, že karpálny tunel sa týka najmä ľudí pracujúcich s počítačom, v skutočnosti sú rizikové skupiny úplné iné.

Rizikové povolania

Je pravda, že karpálny tunel patrí medzi najčastejšie choroby z povolania. Nie však u ľudí, ktorí pracujú s počítačom, ale najmä u tých, ktorí vykonávajú manuálnu prácu v priemysle. Z hľadiska výskytu karpálneho tunela sú rizikovými aj povolania šičky, kaderníčky, pokladníka, kuchára a rizikovou skupinou sú aj hudobníci.

Horšie sú na tom ženy

Prejdime teraz k rizikovým faktorom, ktoré nesúvisia s prácou. V prvom rade treba poznamenať, že karpálny tunel sa až štvornásobne častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Dôvody zatiaľ úplne nepoznáme, ale môže to byť spôsobené hormonálnou aktivitou u žien.

Pri ženách ešte chvíľu ostaneme. Okrem všeobecne vyššieho rizika sú ohrozené aj tehotné ženy, či ženy v období menopauzy. Počas týchto období totiž u žien často dochádza k zadržiavaniu vody, čo môže viesť k zvýšenému tlaku v oblasti karpálneho tunela.

Problémy môžu spôsobiť aj zápalové ochorenia kĺbov

Zvýšené riziko predstavujú aj zápalové ochorenia kĺbov, napríklad reuma. Zápaly v oblasti zápästia môžu mať totiž za následok stlačenie stredného nervu a tým pádom výskyt príznakov syndrómu karpálneho tunela.

Ďalší z negatívnych dôsledkov obezity

Rizikovou skupinou sú aj ľudia trpiaci obezitou. Dôvod je v tomto prípade taký, že obézni ľudia majú zvyčajne oblasť zápästia väčšiu a tým pádom je u nich aj väčšie riziko stlačenia stredného nervu.

Karpálny tunel po zlomeninách, či vykĺbeninách

Pozor si treba dávať aj v prípade zlomenín, či vykĺbenín v tejto oblasti. Môžu totiž viesť k posunom, dislokovaná kosť môže tlačiť na stredný nerv a to môže mať taktiež za následok vznik symptómov syndrómu karpálneho tunela.

 

 

 

 

Zdroj foto: Autor: DimaBerlin / Stock.adobe.com