Týmto potravinám dajte STOP v tehotenstve

Ak sa dozviete tú šťastnú novinu, že čakáte bábätko, od radosti nebudete vedieť, čo skôr. Toto radostné obdbie sprevádza aj viacero obmedzení a to nielen pri športovaní a pri iných namáhavých aktivitách, ale aj pri stravovaní. Existujú potraviny, na ktoré by ste si mali dať pozor a na nejaký čas na ne radšej zabudnúť.


Surové mäso
Obľúbený tataráčik či suši, tohto by ste sa mali počas tehotenstva zriecť. Surové mäso a ryby vás môžu rýchlo nakaziť salmonelózou alebo iným ochorením, ktoré by v tomto stave znamenalo pre vaše telo veľkú záťaž a mohli by ste tak ublížiť aj bábätku. Radšej neriskujte a poriadne všetko prepečte.

Zázvor
Zázvor predstavuje najväčšie riziko v prvých troch mesiacoch, pretože obsahuje látky, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť činnosť maternice a samotný plod. Ak si ho však doprajete raz týždenne v podobe čaju nič sa nestane. Vyhnite sa najmä jeho surovej, neupravenej forme.

Káva
Na kofeín v tehotenstve by ste mali zabudnúť. Ak vám však stále ide káva na chuť, skúste jej bezkofeínovú kamarátku alebo si doprajte iba jednu šálku za deň a to by nemala byť príliš silná. Najmä v prvom trimestri v prípade rizikového tehotenstva buďte viac opatrné a radšej ju z denného rituálu vynechajte.

Pečeň
Varovný prst by sa mal zdvihnúť aj pri konzumácií pečene. Pokojne si z nej dajte, ale v obmedzenom množstve, pretože obsahuje veľa vitamínu A a ten je vo vysokom množstve nebezpečný. To isté platí aj o mrkve, špenáte či marhuliach, ktoré sú tiež zdrojom tohto vitamínu. Ak si však doprajete všetko s mierou, budete spokojná nielen vy, ale aj vaše bábätko.

Plesňové syry
V tomto prípade by mal platiť striktný zákaz. Plesňové syry obsahujú baktérie listérie, ktoré predstavujú nebezpečenstvo. Môžu narušiť placentu a zaniesť tak infekciu k plodu. Tu skutočne neriskujte, nemuselo by sa vám to vyplatiť.


V tehotenstve je ťažké odolať niektorým chutiam. Ak máte neovládateľnú túžbu po niektorej z vyššie uvedených potravín, pokúste sa ju nahradiť. Pravdepodobne vám nechýba samotná potravina, ale skôr vitamín, ktorý obsahuje.

Autor: Andrea Zummerová