Tymian je korenina i liečivá rastlina

Ak dochucujete svoje jedlá tymianom, je to plus aj pre vaše zdravie. Aké sú jeho pozitívne účinky a ako ho využiť?

Aj dúška tymianová má najviac pozitívnych účinkov, keď je čerstvá. Preto je vhodné pestovať ju v črepníku na balkóne alebo v záhradke. V prípade, že túto možnosť nemáte, siahnite po kvalitnej sušenej byline. Dajte ju do uzatvárateľnej nádoby na tmavé miesto. Zvyčajne v takomto stave vydrží aj dva roky.

Tymian ako korenina

Jednou z alternatív je používať tymian ako koreninu. Arómu a chuť tymianu oceníte pri príprave pizze, pri dochucovaní rozličných druhov mäsa, ale aj polievok a nátierok. Tymian je obľúbený napríklad v talianskej a francúzskej kuchyni, preto sa ho nebojte použiť aj na dochutenie syrov alebo paradajok.

Aké sú účinky tymianu na zdravie človeka?

Tymian je často nazývaný aj prírodným antibiotikom, teda je nepriateľom rozličných baktérií, húb i plesní. Oplatí sa ho použiť aj vtedy, keď vás trápia tráviace problémy. Uľaví od nadúvania a podporí chuť do jedla. Je nápomocný i pri bolestiach hlavy a depresívnych stavoch. Oceníte ho aj pri nachladnutí.

Jednoduchým spôsobom si môžete doma pripraviť tymianový sirup: približne 200 g trstinového cukru a 250 ml vody varíme po dobu 20 minút. Po uplynutí tohto času pridáme približne 20 g tymianu, zakryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť. Potom sirup precedíme a dáme do čistej nádoby. Proti kašľu sa zvyčajne užívajú 3-4 čajové lyžičky denne.

Dá sa použiť i zvonku

Na vonkajšie použitie je tymian vhodný vo  forme obkladov, ale aj kúpeľov. Babky bylinkárky si pripravovali aj masť, ktorú využívali na zle hojace sa rany. Na jej výrobu použili tymian, skorocel a nechtík a ako základ domácu bravčovú masť. Ako na to? Stačí dať speniť 250 g masti s 2-3 polievkovými lyžicami zmesi týchto bylín. Po spenení ju odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a niekoľko dní odpočívať na chladnom mieste (napríklad v chladničke). Potom sa masť opäť roztopí, precedí, dá do čistej nádoby a je pripravená na použitie.


-w-