Tvaroh – užitočné informácie a chutný sladký recept
Tvaroh vo svojej prirodzenej podstate alebo ochutený je veľmi obľúbeným produktom mliekarenského priemyslu. Na trhu existujú desiatky rôznych variant a chutí. Tvaroh je užitočnou surovinou, ktorá je vhodná na prípravu mnohých pokrmov a zároveň je zdravým jedlom pre športovcov. Tvaroh ulahodí našim chuťovým bunkám a zároveň je skvelou zásobárňou dôležitých látok pre náš organizmus.
Ako to je s výživovou hodnotou tvarohu?
Športovci si tvaroh cenia najmä pre užitočné bielkoviny, ktoré sa podieľajú na budovaní svalovej hmoty. Okrem nich sú v tvarohu obsiahnuté dôležité vitamíny a minerálne látky. V bohatej miere je zastúpený napríklad riboflavín a vápnik. Výhodou tvarohu je, že je omnoho ľahšie stráviteľný ako samotné mlieko.
Liečivé účinky tvarohu
- Pravidelná konzumácia tvarohu pomáha udržovať v zdravom stave naše tráviace ústrojenstvo. Ak často trpíte zápchou alebo hnačkou, vaše problémy vyrieši tvaroh.
- Ak chcete, aby vaša pleť bola na dotyk hebká a na pohľad žiarivá, vyskúšajte nasledovný recept. V šálke zmiešajte tvaroh s jednou lyžicou citrónovej šťavy a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút.
- Lupín vo vlasoch sa zbavíte pravidelným aplikovaním tvarohu do vlasov. Stačí dostatočné množstvo tvarohu masírovaním naniesť na pokožku hlavy a nechať pôsobiť 30 minút.
- Okrem toho sa tvaroh využíva ako doplnkový prostriedok pri liečbe nespavosti, lupienky alebo ekzémov. Pri kožných problémoch sa odporúčajú najmä liečivé tvarohové obklady. Ak chcete zabrániť predčasnému starnutiu, denne konzumujte primeranú dávku tvarohu.
- Ideálne je tvaroh konzumovať v neupravenej forme, pretože vtedy v ňom zachováte všetky potrebné výživové zložky. Ak ho doplníte dostatočným množstvom ovocia alebo zeleniny, váš organizmus sa vám poďakuje zdravím a krásou.
Z času na čas nie je na zahodenie pripraviť si sladký zákusok. Ponúkam vám rýchly a chutný recept na Tvarohový koláč, ktorý patrí k mojím obľúbeným.
Na tvarohový koláč potrebujete:
Cesto: 2 šálky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 šálku práškového cukru, 2 vajcia, ½ šálky oleja, 1 šálka mlieka
Postup: Polohrubú múku, prášok do pečiva a práškový cukor premiešame a pridáme zvyšné tekuté suroviny. Pripravené cesto vylejeme na olejom a múkou vysypaný plech (prípadne použijeme papier na pečenie). Podľa chuti môžeme cesto rozdeliť na dve polovice, pričom druhú polovicu dochutíme kakaom. Koláč bude v tomto prípade dvojfarebný. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 25 minút.
Krém: 2 jemné tvarohy, 1 zakysaná smotana, šľahačka, 4 plátky želatíny, 1 vanilínový cukor, 80 g práškového cukru, ovocný kompót podľa chuti (marhule, jahody)
Postup: Tvaroh, zakysanú smotanu, vanilkový a práškový cukor vyšľaháme. Do pripravenej zmesi pridáme vyšľahanú šľahačku. Krém zahustíme želatínou, ktorú pripravíte podľa návodu na vrecúšku. Na záver na koláč posekáme ovocie a navrstvíme krém a necháme vychladnúť. Dobrú chuť
MIMI