Tuk dávno nepatrí na špičku potravinovej pyramídy!
Odjakživa máme v sebe zafixované, že tuk nie je zdravý. Je príčinou chorôb, nadváhy a obezity. V skutočnosti má uvedené tvrdenie poriadne ďaleko od reality. Tuk je prospešný pre zdravie, vitalitu i štíhlu líniu, ale iba v prípade, že poznáte zdravé zdroje tukov. Viete, ktoré sú to?
Kamarátmi pevného zdravia a vitality sú tuky, ktoré patria do kategórie tzv. dobrých tukov. Dobré tuky tvoria mononenasýtené mastné kyseliny (olivový olej, sezamový olej, olivy, mandle, lieskovce, kešu), ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu a zvyšujú úroveň dobrého cholesterolu. Druhou zložkou „dobrých“ tukov sú polynenasýtené tuky (slnečnicové semená, vlašské orechy, ľanové semiačka, losos, tuniak, pstruh), ktoré bojujú so zápalmi. Naše odporúčanie znie - Snažte sa ich začleniť do svojho jedálneho lístka. Odmenou vám bude zdravé a silné srdce, skvelo fungujúca nervová sústava i celková vitalita. Omega-3 mastné kyseliny sú prevenciou proti depresii, rakovine, bolestiam kĺbov, zápalom kože a odporúčajú sa i budúcim mamičkám. Nájdete ich najmä v rybách, akými sú losos, makrela, sardinky alebo sleď.
V mnohých prípadoch považujeme za nezdravý tuk len to, z čoho kvapká masť alebo olej. Pravdou je, že na nasýtené tuky je bohaté aj bravčové mäso, koža z kuraťa, zmrzlina, kokosový alebo palmový olej.
Nasýtené tuky sa podieľajú najmä na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Nesmieme zabudnúť na kategóriu trans tukov, ktoré okrem zvyšovania zlého LDL cholesterolu, znižujú i ten dobrý. Sú zastúpené v koláčoch, sušienkach, vyprážaných jedlách, balených a konzervovaných potravinách.
Tipy pre začlenenie dobrých tukov do jedálneho lístka
Ak máte odmalička zafixované zlé stravovacie návyky, začínajte so zmenami pomaly a postupne. Nahraďte obľúbené bravčové a hovädzie mäso hydinou bez kože. Pri príprave jedál využívajte zásadne olivový olej. Do šalátov pridávajte olivy, sezamové a ľanové semiačka, slnečnicu alebo tekvicu. Dvakrát do týždňa si doprajte grilovanú rybu. Zdrojom dobrých tukov je aj avokádo.
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Grant Cochrane