Trstinová melasa: čo by ste o nej mali vedieť?

Trstinová melasa je prírodným sladidlom, ktoré je zdravšou alternatívou bežného cukru. Zaujímavá je svojou chuťou i výživovou hodnotou.

Ak aktuálne riešite otázku, ako sladiť zdravšie, vhodnou voľbou môže byť včelí med od poctivých slovenských včelárov, pravý trstinový cukor (demerara, muscovado...), javorový sirup alebo trstinová melasa. Do úvahy prichádza ešte čakankový sirup. Avšak aj pri zdravších alternatívach cukru je potrebné si uvedomiť, že všetkého veľa škodí, a preto ich konzumujte s mierou a zohľadnite celkový príjem cukru v jedálničku, vrátane toho skrytého.

Trstinová melasa vás na prvý pohľad zaujme svojou farbou i chuťou. Je to vlastne vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe cukru. Je cenná preto, lebo obsahuje veľa vitamínov, minerálov, stopových prvkov i antioxidantov. Ide, napríklad o mangán, meď, železo, vápnik, draslík, horčík, vitamíny skupiny B či selén.

Trstinová melasa je zdravšou alternatívou rafinovaného cukru aj z toho dôvodu, že jej glykemický index je 55 (čím vyšší GI, tým rýchlejšie vstrebávanie cukru do krvi).

Pre koho je vhodným sladidlom?

  • Pre ženy trpiace predmenštruačným syndrómom

Predmenštruačný syndróm sa objavuje zhruba týždeň pred menštruáciou a prejavuje sa bolesťou brucha, nadúvaním, kŕčmi, chuťami na sladké či slané, bolesťami hlavy a tak ďalej. Zmierniť jeho prejavy môže aj trstinová melasa, nakoľko je bohatým zdrojom železa. Železo ovplyvňuje krvotvorbu, ale aj náladu, spánok, hladinu energie alebo úroveň motivácie.

  • Pre vystresovaných ľudí

Dáte si, keď ste v strese, sladkú tyčinku alebo napolitánku? Oveľa lepšie urobíte, keď si doprajete trstinovú melasu. Jedným z dôvodov je ten, že obsahuje vitamíny skupiny B. Dôležitý je hlavne vitamín B6, ktorý zohráva dôležité úlohy pri tvorbe serotonínu, hormónu dobrej nálady.

  • Pre všetkých, ktorí chcú byť zdraví a krásni

Existujú štúdie, podľa ktorých môže byť konzumácia trstinovej melasy namiesto rafinovaného cukru prevenciou vážnych ochorení, vrátane rakoviny. Je to kvôli vysokému obsahu antioxidantov. Okrem toho v „čiernom zlate“ nájdete aj kyselinu mliečnu dôležitú pre krásnu a zdravú pokožku. Vhodnou voľbou môže byť aj pre tých, ktorí trpia akné.

  • Pre ľudí s osteoporózou

Okrem vysokého množstva železa obsahuje melasa aj vápnik dôležitý pre zdravé a silné kosti a zuby. Nedostatok vápnika v organizme vedie k osteoporóze.
Mirka