Trpíte zápchou, hemoroidmi či zvýšenou hladinou cholesterolu? Možno vám chýba vláknina
Rozpustná a nerozpustná vláknina sú pre organizmus veľmi dôležité. Ak človek nekonzumuje dostatok potravín bohatých na vlákninu, môže ho trápiť viacero zdravotných problémov. Odporúčaný denný príjem vlákniny je 25-30 gramov. Avšak toto množstvo je mnohým stále veľmi vzdialené.
Ako dodať telu vlákninu? Najlepšie je prijímať vlákninu z prirodzených zdrojov. Zastúpená je v širokej škále potravín, ako celé zrná, orechy, semienka, ovocie či zelenina. Vláknina však v ľudskom organizme funguje správne iba vtedy, ak človek prijíma aj dostatok tekutín. Inak sa môžu objaviť ťažkosti ako zápcha, nadúvanie alebo dokonca hnačka.
Prečo je taká dôležitá?
Dostatočný príjem vlákniny zabraňuje vzniku civilizačných ochorení, ako napríklad cukrovky, obezity či kardiovaskulárnych chorôb. Navyše po skonzumovaní vlákniny je človek dlho sýty a nedochádza k výkyvom krvného cukru. Vláknina sa tiež podieľa na správnom fungovaní tráviaceho traktu. Je prevenciou zápchy, hnačky, hemoroidov i plynatosti.
Ako pokryť dennú potrebu
Vláknina je zastúpená v širokej škále potravín. Keďže odporúčaná denná dávka je zhruba 30 gramov, ľahko sa dá zistiť, ktoré a koľko potravín treba denne zjesť.
- Zásobárňou vlákniny sú strukoviny. V šálke mungo fazule nájdete zhruba 15 g v šálke šošovice 16 g vlákniny.
- Ďalším výborným zdrojom je ovocie. Je pravda, že v jedálničku by sme mali preferovať čerstvé plody, ale sušením sa podiel vlákniny v ovocí znásobuje. Preto sa z času na čas oplatí jesť i sušené ovocie. Šálka čerstvých malín obsahuje 8 g vlákniny, ríbezlí 5 g, černíc 7 g.
- Jete bielu ryžu alebo cestoviny? Potom sa nečudujte, že vášmu telu chýba vláknina. Ak ich nahradíte celými zrnami, problémov so zápchou, hemoroidmi či hladom sa môžete zbaviť. Ktoré sú vhodné? Výborná je pohánka, špalda, amarant, quinoa či pšeno. Mnohé z nich možno pripraviť nielen na slano, ale i na sladko.
- Medzi významné zdroje vlákniny bezpochyby patrí aj zelenina. Jedzte pravidelne špenát, mangold, kapustu či brokolicu. Okrem vlákniny dodajú do tela aj mnoho iných živín a chlorofyl, ktorý má detoxikačné účinky.
- Jete na desiatu sladkosti alebo slané pochutiny? Nahraďte ich zdravými orechmi a semiačkami. Okrem tradičných vlašských orechov či lieskovcov nezabúdajte ani na kešu alebo para orechy. Pokojne k nim pridajte aj semienka: ľanové, tekvicové, slnečnicové či sezamové. Výnimočne bohatým obsahom vlákniny disponujú bazalkové, chia alebo konopné semiačka.
-w-