Trápia vás tvrdé päty? Takto sa ich zbavíte!

Zima je obdobím, kedy naše nohy nechávame zväčša bez pedikúry. Nevystavujeme ich v lodičkách okolitému svetu, tak sa nám nechce veľmi do nich investovať financie v podobe pedikúry. Naše nôžky sú však rovnako dôležité ako iné časti tela, takže potrebujú poriadnu starostlivosť. Pre kvalitnú pedikúru nemusíte chodiť do salónov, ale zázraky dokážete aj doma.

 

Kvalitný kúpeľ

Správnym základom, aby si nohy nielen oddýchli, ale sa aj zbavili tvrdej kože je kúpeľ. Môžete do neho použiť klasickú vonnú alebo morskú soľ, tá vaše nohy prekrví. Skúste aj varianty s bylinkami, ktoré zároveň pomôžu uvoľniť napätie v nohách. Rozmarín prekrvuje, levanduľa a nechtík pokožku upokoja a zjemnia. Alebo pagaštan konský, ktorý pomôže unaveným nohám. Chodidlá potom namáčajte najviac 20 minút. Ak do kúpeľa pridáte aj olivový olej koža bude krásne jemná.

 

Dokonale vyhlaďte

Zbaviť sa tvrdej kože môže byť jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Zabudnite na skalpely a žiletky, tie prenechajte pedikérke. Mohli by ste si ublížiť a obrúsiť viac kože ako je potrebné. Použite pilník s brúsnym papierom alebo sklenený pilník, ktorého špeciálny povrch chráni tzv. úžitkový vzor a odstraňuje stvrdnutú kožu pohodlne, bezbolestne a hygienicky. Tento sklenený zázrak sa ľahko umýva, a tak môžete pilník udržiavať v čistote. Hrubšou stranou pilníka obrúsite stvrdnutú pokožku po kúpeli v teplej vode a hladkou stranou potom zarovnáte povrch kože na pätách. Kožu brúste vždy len jedným smerom, inak si ju potrháte. Nie je na škodu ani peeling z morskej soli a olivového oleja, chodilo ešte viac zjemní.

 

Postarajte sa o nechty

Nechty upravujte pilníkom a dorovna. Práca s pilníkom je možno pracnejšia, ale jemnejšia. Zabudnite na oblúkovitý tvar nechtov, napomáha bolestivému zarastaniu. Pôjde vám to lepšie hneď po kúpeli, nechty sú tak mäkké. Pilujte vždy na jednu stranu, vyhnete sa tak štiepeniu nechtov. Na záver zatlačte nechtovú kožičku dreveným drievkom. Nikdy ju nestrihajte, zvykne sa potom zapáliť. Ak je kožička príliš tvrdá, môžete ju zmäkčiť odlakovačom alebo hrubou vrstvou krému.

 

Tipy na záver

Inšpirujte sa našimi starými mamami a na popraskané chodidlá si spravte odvar z pastierskej kapsičky a bazalky. Máčajte si v ňom nohy aspoň päťkrát do týždňa. Na suché päty si môžete spraviť zábal zmiešaním lyžice medu, cukru a olivového oleja. Zmes naneste na päty a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. Prípravky z mäty a eukalyptu pôsobia osviežujúco. Rovnako pôsobí harmanček. Čajovníkový olej tea tree zmierni podráždenie veľmi vysušenej a popraskanej kože. Pamätajte, že nikdy si stvrdnutú kožu na pätách nestrihajte, pretože narastie ešte hrubšia. A to iste nechce nikto z nás.

Autor: Andrea Zummerová