Trápia vás plesne okolo okien?

       

Ak ste si na stenách či okolo vašich okien všimli zelené, sivé či čierne škvrny, máte problém, ktorý si vyžaduje vašu okamžitú pozornosť. Ide totiž o plesne. Tie môžu poškodiť nielen váš domov, ale najmä negatívne ovplyvniť vaše zdravie či zdravie vašich blízkych.

„Plesniam sa darí najmä vo vlhkom, teplom a zle vetranom prostredí. Z toho dôvodu je dôležité v domácnosti zabezpečiť pravidelnú cirkuláciu vzduchu a odvádzanie vlhkosti z interiéru. Ak tomu nebudete venovať pozornosť, plesne sa u vás skôr či neskôr udomácnia,“ hovorí Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON a dodáva: „My nie sme len výrobcovia okien a dverí, ale snažíme sa našim zákazníkom poskytnúť aj odborné poradenstvo a kvalitný servis. Keďže okná a dvere sú náš život, chceme, aby ich naši zákazníci mohli dlhodobo využívať a nemali s nimi žiadne ťažkosti. Poradíme im, ako dosiahnuť súlad medzi technickými a dizajnovými nárokmi, pomôžeme s výberom doplnkov, ale aj so správnou starostlivosťou a údržbou.“

Čo sú to plesne?

          Plesne sú neviditeľné mikroskopické organizmy, ktoré sú bežnou súčasťou nášho životného prostredia, vyskytujú sa vo vode, pôde i ovzduší. V prírode hrajú dôležitú úlohu v rozklade organickej hmoty, v interiéroch však môžu spôsobiť vážne problémy, najmä ak sa nekontrolovane množia. Plesne sa rozmnožujú uvoľňovaním spór do vzduchu, môžu sa šíriť rýchlo a na veľké vzdialenosti. Ak spóry plesní nájdu vhodné podmienky, začnú klíčiť a vytvárať nevzhľadné škvrny sivej až čiernej, zelenkastej či hnedej farby. Okrem nežiadúceho vzhľadu majú aj charakteristický zápach.

Hrozbou aj pre zdravie

Ak sú plesne v interiéri prítomné vo vyšších koncentráciách alebo im je človek vystavený dlhodobo, môže to mať vplyv na jeho zdravie. Plesne môžu spôsobiť rozličné zdravotné problémy, ako napríklad podráždenie dýchacích ciest,  vyvolať zápal priedušiek, astmu či alergiu. Zapríčiniť môžu dokonca aj rôzne kožné reakcie a ekzémy. U niektorých ľudí spôsobujú nevysvetliteľnú únavu, vyčerpanosť a bolesti hlavy. K rizikovým skupinám patria najmä deti, starší ľudia a osoby s oslabeným imunitným systémom. Z výskumov vyplýva, že dojčatá, ktoré sú dlhodobo vystavené plesniam v domácnosti, majú dokonca 3-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa stanú astmatikmi.

Vzniku plesní v okolí okien

„V súčasnosti je vznik plesní v domácnosti spojený najčastejšie s konštrukčnými chybami stavby, nesprávnou izoláciou, ale aj nesprávnymi hygienickými a prevádzkovými návykmi v domácnosti,“ upozorňuje Ladislav Pavlovič. Objavujú sa často najmä v okolí okien. Je to kvôli kondenzácii, ku ktorej dochádza vtedy, keď teplý vzduch v interiéri narazí na chladný povrch okna a tam skondenzuje. Tento fenomén je bežný najmä v zime, keď je vonku chladno a vo vnútri sa už kúri. Plesniam možno predchádzať aj výberom vhodných okien a ich správnou inštaláciou. Ak ste ešte len vo fáze projektu domu, uprednostnite osadenie okien nie na vonkajší okraj konštrukcie, ale viac do stredu smerom do miestnosti. Vyberte si kvalitný plastový profil, počítajte určite s izolačným trojsklom, ktoré je dnes už štandardom. Preverte si, či výrobca používa teplý dištančný rámik. „Kvalitný produkt, akým je napríklad INCON Komfort EVO, je tretina úspechu v boji proti plesniam. Má hlbšie uložené sklo, čo zamedzuje vzniku kondenzátu a zmenšuje riziko vzniku plesní. Kvalitná montáž na montážne pásky bez tepelných mostov je druhá tretina úspechu a tá posledná je vo vašich rukách a spočíva v pravidelnej výmene vzduchu,“ dopĺňa L. Pavlovič. Ak máte staršie plastové okná, pravidelne na nich kontrolujte tesnenie. Ak nie je v dobrom stave, môže spôsobiť neželaný prienik vlhkosti do príbytku z vonkajšieho prostredia. Dôležité je tiež mať dom správne zateplený. Ak vlhkosť z miestnosti nebude môcť uniknúť cez kvalitne utesnené okná a zvyšný obvodový plášť bude plný tepelných mostov, vlhkosť bude kondenzovať a  na stenách či v okolí okien sa budú tvoriť plesne. V prípade, že ich včas neodstránite, môžu poškodiť omietky, rámy okien, ale aj nábytok.

Ako sa plesní účinne a rýchlo zbaviť?

Ak sa u vás doma už plesne objavili, pri ich likvidácii postupujte mimoriadne opatrne. Odporúča sa neodstraňovať ich mechanicky, pretože takto sa spóry viac rozširujú. Na boj proti plesniam dobre poslúži napríklad peroxid vodíka či biely ocot. Existujú aj špecializované výrobky, ktoré obsahujú agresívnejšie chemické látky. Pri ich používaní si kvôli bezpečnosti nasaďte rúško a rukavice. Pomôcť môžu aj nátery proti plesniam nanesené na steny. V závažnejších prípadoch treba často pristúpiť k odstráneniu starého náteru spolu s omietkou a aplikovať nový, ktorý má zároveň protiplesňový účinok. „Ak sa chcete plesní okolo okien zbaviť raz a navždy, je nevyhnutné vyriešiť základné príčiny a investovať do trvalých riešení. Ak nezmeníte podmienky, za ktorých plesne vznikli, vrátia sa k vám opäť,“ dodáva na záver Ladislav Pavlovič.

Rady odborníka Ladislava Pavloviča zo spoločnosti INCON, ktorá sa zaoberá výrobou okien a dverí:

  • Udržujte v domácnosti prijateľnú relatívnu vlhkosť: Vlhkosť by mala byť v rozmedzí 45 – 55 %.
  • Dostatočne vetrajte: Intenzita vetrania závisí od ročného obdobia. V zime sa odporúča vetrať 5-7 minút, v lete 30 minút a na jar a jeseň 15-20 minút. Vetrajte 3-5x denne.
  • Kúpte si odvlhčovač vzduchu: Tam, kde prirodzené vetranie nie je možné, začnite používať odvlhčovač vzduchu. Ten pomáha regulovať vlhkosť v miestnosti, a to najmä v zimných mesiacoch
  • Zabezpečte presvetlenie miestností: V priestore, kde je viac slnečného svetla, dochádza k rýchlejšiemu odparovaniu vlhkosti.
  • Starajte sa o okná: Pravidelná kontrola a údržba tesnení okien je nevyhnutná. Kvalitné tesnenie zabráni prenikaniu vlhkosti do interiéru a vzniku plesní.
  • Vykurujte: Nedostatočné vykurovanie môže mať za následok, že vzduch v miestnosti bude studený a vlhkosť dostatočne neabsorbuje.
  • Utierajte okná: Ak sa vám v zime vyzráža počas noci voda na oknách, ráno ju nezabudnite utrieť.
  • Zvoľte priedušné závesy: Dlhé záclony a hrubé závesy bránia prirodzenej cirkulácii vzduchu v domácnosti. Skúste si namiesto toho vybrať priedušné závesy.
  • Nesušte bielizeň v interiéri: Najhorším návykom je sušenie bielizne v interiéri, pretože z textílie sa odparuje viac vody ako pri varení či sprchovaní.
  • Neprelievajte rastliny: Izbové rastliny polievajte primerane. Voda, ktorú nestihnú absorbovať, sa odparí do ovzdušia a zvýši vlhkosť v domácnosti.
  • Zvážte rekuperáciu: Rekuperácia vzduchu dokáže pomôcť pri udržiavaní stabilnej vlhkosti.
  • Použitie protiplesňové nátery: Aby ste sa plesniam na stenách vyhli, zvážte použitie protiplesňových náterov, ktoré vytvoria ochrannú bariéru.

Viac na www.incon.sk

Foto: INCON