Trápi vás zápal močového mechúra? Takto si pomôžete

S pribúdajúcimi chladnými dňami si musíme dávať na prechladnutie a zápaly čoraz väčší pozor. Zápal močového mechúra nie je nič príjemné a radi by sme sa ho zbavili čo najskôr. Dôležitá je prevencia, ale ak nestačí a zápal nás prekvapí, prinášame vám tipy ako sa ho zbaviť. 

 

  • Zázračné bobuľky

Zaradiť brusnice a čučoriedky do jedálneho lístka by mal byť krok číslo 1. Zápal močového mechúra dokážu zmierniť aj vďaka kyseline hippurovej, ktorej majú dosť vysoký obsah. Môžete sa ňou zásobiť aj vo forme šťavy dôležité je šťavy neprisládzať.  Prípadnou variáciou sú aj  tablety, ktoré obsahujú ich extrakt. Najmä vtedy, ak sú zápaly opakované.


  • Dostatočné množstvo tekutín

Veľmi dôležitý je aj dostatočný prísun tekutín. Ideálnou voľbou býva známy urologický čaj. Tekutiny zriedia infikovaný moč a baktérie sa močením vyplavia. Skvelou bylinkou, ktorá pomáha v boji proti zápalu je medvedica lekárska. Tá ničí baktérie, ktoré ho spôsobujú. Populárny je aj čaj z prasličky roľnej, ten pomáha pri infekciách. Použiť sa dá aj na sedací kúpeľ. Vhodný je ešte harmanček a dokonca aj mrkvová či zelerová šťava.
 

  • Jablčný ocot

Je bohatým zdrojom draslíka a iných užitočných minerálov.  Tie dokážu neutralizovať baktérie, ktoré sa nachádzajú v močových cestách. V tomto prípade sa jedná o prírodné antibiotikum. Rieďte jablčný ocot s vodou a pite dva poháre s dvomi polievkovými lyžicami octu denne.
 

  • Toto rozhodne nie

V prípade, že ste na zápaly náchylní, vynechajte citrusy, tie podporujú rast baktérií. To isté platí aj o káve, kolových nápojoch alkohole, ktoré by ste nemali piť, ak trpíte týmto ochorením. Dráždia močový mechúr a podporujú nutkanie na močenie. Do tejto kategórie patria aj potraviny, ktoré prekyseľujú moč ako napríklad mlieko či mäso.


Probiotiká zabránia premnoženiu nežiadúcich mikroorganizmov v tele a  pomôžu vytvoriť správnu flóru močového mechúra. Môžete použiť aj jedlú sódu, ktorá neutralizuje kyslosť moču.

 

Autor: Andrea Zummerová