Trápi vás vaginálna mykóza? Na toto si dajte pozor!

Takmer každá z nás sa s ňou už aspoň raz stretla. Ak nie, tak patríte k tým šťastnejším ženám. Vaginálna mykóza je veľmi nepríjemné a často bolestivé ochorenie, ktoré postihne až 75% žien počas života. Spôsobujú ho inak neškodné kvasinky, ktoré sú súčasťou bežnej mikroflóry pošvy a za normálnych okolností nespôsobujú žiadne problémy. Ak sa však naruší prirodzené pH pošvy, kvasinky, najmä rodu Candida albicans, sa premnožia a infekcia je na svete.

Ako zistíte, že ju máte?
Priebehom je podobná chrípke. Kvasinky sú schopné sa rozmnožiť behom niekoľkých hodín. Ráno vás nič netrápi a večer už neviete vydržať. Aj keď v niektorých prípadoch o nej ani neviete. Ako sa teda prejavuje? Najčastejším príznakom je svrbenie, pálenie a rezanie pri močení, biely tvarohový výtok, opuch rodidiel, začervenanie pošvy a rodidiel, prípadne ich opuch a s tým aj spojená bolesť pri pohlavnom styku.

Prečo vzniká a čo je príčinou?
Príčinou rozmnoženia kvasiniek môže byť prekonanie nejakého ochorenia, diabetes, užívanie antibiotík, hormonálne zmeny v organizme počas tehotenstva, užívanie hormonálnej antikoncepcie s vysokými dávkami estrogéov, ale aj odpoveďou na stres, či v období menopauzy. Za vaginálnou mykózou môžu byť takisto poruchy imunity, obezita, nadmerná konzumácia sacharidov a jedal obsahujúcich droždie a plesne, nesprávna hygiena, kandidóza partnera ako aj nosenie nevzdušného spodného prádla.

Liečba mykózy
Liečbu mykózy nepodceňujte! Je veľmi dôležite vydržať a preliečiť ju poriadne. Môžete tak spraviť dvoma spôsobmi. Buď si vyberiete dlhšiu, lokálnu liečbu vaginálnymi krémami alebo čípkami alebo pomerne rýchlu a účinnú perorálnu liečbu, ktorá je schopná vás už po prvej dávke liečiva s obsahom flukonazolu zbaviť infekcie. Ak si vyberiete prvý spôsob, liečbu dokončite. Mnoho žien spraví tú chybu, že hneď po vymiznutí príznakov ju ukončia. To nie je správne, pretože pošva nie je dostatočne preliečená, keďže čípky a krémy pôsobia na kvasinky len lokalne, na povrchu slizníc a nedostávajú sa do hlbších vrstiev tkanív, atým dochádza k opätovnému návratu ochorenia.

Najdôležitejšia je prevencia
Prevencia je veľmi dôležitá, či už ste vaginálnu mykózu prekonali, alebo ešte nie. Ako takmer pri každom ochorení je doležité dbať na zdravú a vyváženú stravu a primeranú konzumáciu cukrov. Nepoužívajte žiadne agresívne prísady do kúpeľa ani poševné dezodoranty, či výplachy, ktoré ničia prirodzené prostredie pošvy. Vyhýbajte sa syntetickej, tesnej spodnej bielizni a radšej uprednosnite voľnú bavlnenú spodnú bielizeň. Po vyliečení ochorenia perte prádlo na vyšších teplotách a takisto je dôležité prežehliť nohavičky horúcou žehličkou. Takisto je dôležité preliečiť aj partnera, inak sa choroba môže opäť vrátiť. Ak sa tak stane určite sa poraďte s lekárom.

Autor: Janka Radimáková