Trápi vás únava? Máme tipy, ako ju lepšie zvládnuť

Záťaž, stres, únava. Nepríjemný stav, ktorý môže postihnúť každého z nás. Navyše, ak sa únava zväčšuje a klesá váš pracovný výkon, je najvyšší čas niečo zmeniť. Avšak, nemusíte mať obavy, žiadne drastické zmeny vás nečakajú. Tajomstvo zmeny sa ukrýva vo vitamínoch.

Čo znamená únava? Jednoducho si to môžeme vysvetliť ako odpoveď vášho tela, ktoré reaguje na psychickú alebo fyzickú záťaž. Únava prichádza hlavne vtedy, keď vášmu telu doprajete kvalitnú záťaž, no nedostane sa mu dostatočné množstvo regenerácie. Tento “nevinný” stav môže prerásť do dlhodobých problémov, kedy už hovoríme o chronickej únave.

S chronickou únavou môžu nastať ďalšie zdravotné komplikácie, ktoré pre vás nie sú prospešné. Najlepšou prevenciou chronickej únavy je riešiť ju včas. A pritom to nemusí byť ani finančne náročné.

Ako riešiť únavu?

Jednoduchým receptom na jej odstránenie je pohyb. Aj keď to môže znieť ako paradox, práve fyzická aktivita ako prechádzka, beh, či iný šport pomáha odstrániť nezdravú únavu. Športovaním navyše znižujete hladinu stresu a naše telo vytvára hormón šťastia - endorfín.

Šport však nemusí byť vašou obľúbenou aktivitou, preto existujú aj iné alternatívy. Kedy ste naposledy čítali vašu obľúbenú knihu? A čo počúvanie hudby? Výborným tipom je aj wellness. Dôležité je, aby ste odľahčili svoje myšlienky, prestali, aspoň na moment, myslieť na veci, ktoré vás vyčerpávajú. Ak si oddýchne vaša psychika, oddýchnete si aj vy a únava môže ustúpiť.

Napriek tomu, že to znie jednoducho, každý organizmus je iný a tak tieto rady nemusia platiť pre každého. V tom prípade sa skúste zamerať na príjem konkrétnych vitamínov.

Vitamíny vs. únava

Nadmerná únava môže súvisieť s nedostatkom vitamínov. Vitamíny skupiny B prispievajú k zníženiu únavy a vyčerpania. Ak nám táto skupina vitamínov chýba, pochopiteľne nastáva opačný efekt. Proti únave tiež bojuje vitamín C a D.

Vitamíny môžeme prijímať prirodzene (napríklad v strave) alebo dodatočne ako suplement (napríklad vo forme tabliet). Prirodzená cesta je vhodnejšia, no dodatočné prijímanie vitamínov je určite lepšie, ako žiadne. Dať si vitamíny v práci nie je žiadna hanba. Dávkovanie však vždy konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Máte dostatok “béčka”?

Ak začnete hľadať príčiny únavy na internete, určite natrafíte na túto skupinu vitamínov a špeciálne na účinky vitamínu B12. Ten sa inak nazýva aj kobalamín, lebo obsahuje kobalt. Je rozpustný vo vode a má dôležitú funkciu - tvorí červené krvinky, teda pomáha vytvárať a regulovať DNA. Čo je však dôležitejšie, naše telo ho nedokáže samostatne vyrobiť a preto sme závislí od jeho exogénneho (vonkajšieho) príjmu.

Pozrime sa na to, kde môžeme nájsť vitamín B12 v potravinách. Bohatým zdrojom je pečienka, 100 gramov varenej hovädzej pečienky obsahuje až 70,5 μg vitamínu B12. Kvalitným zdrojom sú aj ostatné druhy mäsa, treska, vajíčka, mlieko či syr. Zväčša sa tak jedná o živočíšnu stravu.

Netreba však zabúdať aj na ostatné druhy vitamínu B, od B1 až po B12. Niektoré sú známejšie, iné zasa menej, no ako celok sú nevyhnutné na získavanie energie z potravy, stimulovanie nervovej sústavy, zabezpečovanie koncentrácie a kvalitného spánku.

Vitamíny C a D

Aj tieto vitamíny vám pomôžu v boji s únavou. Pri liečbe chronickej únavy pomáha vitamín D, ktorý sa prirodzene nachádza v bežných potravinách, no prijať ho dokážeme aj pobytom na slnku. S opaľovaním to však netreba preháňať.


Vitamín C nám dokáže pomôcť, ak cítime príznaky únavy, ktorá môže prísť vo forme nádchy alebo chrípky. Vysoká dávka tohto vitamínu dokáže potlačiť tieto nepríjemné symptómy a váš každodenný kolobeh tak môžete zvládať jednoduchšie.

Zatočte s únavou

Únava dokáže do značnej miery negatívne ovplyvniť náš život. Jej ignoráciou sa môžu symptómy prehĺbiť do väčších obmedzení, preto by ste ju nemali brať na ľahkú váhu. Jeden zo spôsobov, ako ju obmedziť sú vitamíny. Ich správnym prijímaním (aj v tabletovej forme) môžete dosiahnuť želané výsledky.

Pokiaľ však nepomáhajú žiadne osvedčené rady, konzultujte tento problém so svojím lekárom. Aj vďaka takýmto opatreniam tak môžete úspešne vyhrať nekonečný boj s únavou. :)