Trápi vás potenie? Skoncujte s ním!

Ráno vstanete, osprchujete sa, štýlovo oblečiete, navoniate a idete do práce. Cítite sa príjemne, sviežo, až pokiaľ vás neprepadne nepríjemný pocit vlhkosti, ktorý je mnohokrát sprevádzaný zápachom. Je jedno, či ste mladí alebo starí. Pot vás potrápi v každom veku. Avšak nezúfajte! Vždy sa nájde riešenie. Potenie nedokážeme odstrániť úplne, pretože je to telu prirodzená reakcia na teplo. Dokážeme ho však pomerne úspešne obmedziť. Čo na to potrebujete? Zmeniť svoj životný štýl a obmedziť niektoré potraviny, aspoň počas letného obdobia, kedy je potenie intenzívnejšie.


Správna hygiena
Aby potenie nebolo sprevádzané nepríjemným zápachom, dôležitá je správna hygiena. Sprchujte sa podľa potreby, aj niekoľkokrát denne, ak je to nutné. Používajte antiperspiranty, prípadne deodoranty, ktoré si noste so sebou a použite v prípade potreby. Nezabúdajte na holenie. Nielen z estetického hľadiska. Práve chĺpky bývajú výbornou pôdou pre tvorbu baktérií a nositeľom pachu.

Vyvážená strava
Ak sa chcete vyvarovať zvýšenému poteniu vyhýbajte sa pitiu kávy, alkoholu, štipľavým jedlám ako aj fajčeniu. Takisto zápach potu ovplyvňujú aj niektoré potraviny, ako cesnak, cibuľa, koreniny, ktoré je lepšie obmedziť, najmä v lete. Jedzte ľahšiu stravu, denne dodržiavajte pitný režim a vyhýbajte sa stresovým situáciám.

Oblečenie
Výber vhodného oblečenia je takisto veľmi dôležitý. Vyberajte si oblečenie z priedušných prírodných materiálov. Vyhýbajte sa tesnému oblečeniu, gumenej a pastovej obuvi a pančuchám z umelých vlákien. Syntetické látky totiž neumožňujú pokožke dostatočne dýchať, a tým sa zvyšuje i potenie. Na ochranu oblečenia a lepší pocit vám pomôžu aj špeciálne samolepiace vložky, ktoré sa vkladajú do podpazušia a bránia vzniku mokrých škvŕn na oblečení. Bežne ich dostanete už aj v slovenských drogériách.

Pomoc z prírody
Už naše staré mamy vedeli, ako pomocou byliniek zahnať potenie. Existujú zaručené rady, ktoré nám pomôžu s touto nepríjemnou záležitosťou. K liečbe je vhodná šalvia lekárska, alchemilka, praslička, valeriána, mäta pieporná ako aj semienka ľanu.

Keď príroda nepomáha
Dnešná doba nám už ponúka rôzne nové možnosti, jednou nich je aj pomoc botulotoxínu. Aplikuje sa pomocou tenkých ihličiek do postihnutých miest. Účinok nastupuje do 4 až 6 dní. Nevýhodou je, že zákrok treba opakovať. Potenie sa však výrazne obmedzí až zastaví na 6 až 12 mesiacov. Ďalšou možnosťou je ionoforéza. Je to elektroliečebná metóda, pri ktorej sa aplikuje prúd nízkej intenzity na dlane alebo chodidlá namočené v roztoku elektrolytu. Procedúry trvajú 20 minút a je nutné ich pravidelne opakovať. Najprv niekoľkokrát do týždňa, postupne sa interval medzi nimi predlžuje na jeden až dva týždne. Nevýhodou je nutnosť dlhodobého či stáleho podávania, pretože výsledky liečby sú rozdielne.

Potenie je prirodzená ochrana tela, ktoré sa bráni pred zvýšenou teplotou. Pot sám o sebe nesmrdí. Zápach spôsobujú množiace sa baktérie. Ak však aj napriek dostatočnej hygiene váš pot stále páchne, prípadne sa potíte príliš, je najvyšší čas zájsť k lekárovi. Nadmerné potenie môže byť príznakom závažnejšieho ochorenia, vtedy je nutné obrátiť sa na lekára.

Autor: Janka Radimáková