Trápi vás dlhodobo úzkosť? Bojujte!

 

Úzkostné myšlienky prepadnú z času na čas každého z nás. Najčastejšie je to v obdobiach plných stresu a večného naháňania. Horšie je, keď sa úzkosť stane životným spoločníkom na dlhý čas.
Jednotlivé úzkostné stavy sa od seba odlišujú. Ako sa zbaviť úzkosti? Prekonať úzkosť nie je jednoduché. Úzkostné myšlienky sú maximálne vtieravé. Niekedy stačí minúta nečinnosti a úzkosť príde v celej svojej „kráse“. Každý si musí nájsť svoj vlastný spôsob prekonávania úzkostných stavov. Niekedy to trvá dlhší čas, ale úzkosť je poraziteľný protivník.
 
V prípade, že úzkosť vážne ovplyvňuje váš život, neváhajte a navštívte odborníka. Stanoví vám presnú diagnózu a určí liečbu na mieru. Okrem toho môžete použiť niekoľko doplnkových liečebných tipov, ktoré vám pomôžu strach a úzkosť prekonať.
 
Naučte sa nahrádzať negatívne myšlienky a pocity opačnými – maximálne pozitívnymi
Skúste do života zaviesť princíp nahrádzania negatívnych myšlienok pozitívnymi. Presvedčte svoje ustráchané „ja“, že úzkostné predstavy sú len výsledkom podvedomia a nemajú nič spoločné s realitou. Existuje len minimálna pravdepodobnosť, že úzkostná predstava sa môže naozaj uskutočniť.
 
Doprajte si dostatok času na odpočinok
Pokiaľ si vaše telo a myseľ neoddýchnu prostredníctvom nerušeného spánku, odnesú si to denné aktivity. Počas dňa sa napriek snahe nebudete schopní sústrediť na každodenné činnosti a začnú vás „nahlodávať“ úzkostné myšlienky. Nezabúdajte na aktívny odpočinok. Vhodná je práca v záhradke alebo prechádzka na čerstvom vzduchu.
 
Vyvážená strava a šport – bojovníci proti úzkosti
Správna voľba potravín s bohatým obsahom výživných látok uvoľňuje telo a eliminuje vznik napätia a stresu. Popri zdravej výžive sa sústreďte na športové aktivity. Blahodarné účinky má napríklad joga alebo pilates. K  uvoľneniu endorfínov dochádza pri aeróbnych aktivitách. Dajte sa na aerobik alebo zumbu. Začnite s behom, hrajte tenis alebo loptové hry. Ak milujete vodu, plávajte.
 
Naučte sa meditovať
Meditácia je prostriedkom vedúcim k uvoľneniu a zníženiu úzkostných porúch. Meditácia spojená s metódami vizualizácie a správneho dýchania dokáže urobiť malý zázrak vo vašom živote. Jednoduché spôsoby meditácie zvládnete sami. Ideálne je však učiť sa od odborníka.
 
Rodina a priatelia
Nedovoľte, aby vám množstvo povinností naštrbilo rodinné a priateľské vzťahy. Rodina a priatelia vám poskytnú emocionálnu a duchovnú podporu. Bez týchto dvoch aspektov sa úzkosti nikdy skutočne nezbavíte.
 
Nezaháňajte úzkosť jedlom, cigaretami a alkoholom
Z jedného nevinného pohárika na odohnanie úzkosti sa môže stať celoživotná závislosť. Nikdy úzkosť neriešte resp. nepotláčajte jedlom, cigaretami ani alkoholom.
 
MIMI
Foto: flickr/Twaize (Creative Commons license)