Transmastné tuky nám škodia. Ako ich odstrániť z jedálnička?

 

Tuky sú prirodzenou súčasťou stravy. Avšak nie všetky typy tukov sú vhodné pre naše zdravie. Medzi nezdravé druhy patria transmastné tuky (alebo trans-tuky).

Ide o typ nenasýtených tukov, ktoré vznikajú prevažne pri priemyselnom spracovaní rastlinných olejov na tuhé tuky prostredníctvom takzvanej hydrogenácie.

Napriek tomu, že sú pre ľudské zdravie škodlivé, nájdeme ich v mnohých bežných potravinách.

Ako nám škodia?

Tu je niekoľko spôsobov, ako transmastné tuky škodia nášmu zdraviu:

  1. Zvyšujú hladinu LDL (“zlého”) cholesterolu v krvi, čo môže zvyšovať riziko artériosklerózy (kôrnatenia tepien)
  2. Zvyšujú riziko srdcových ochorení vrátane infarktu a mŕtvice
  3. Prispievajú k nadváhe, čo je rizikový faktor mnohých ochorení
  4. Podľa niektorých štúdií zvyšujú riziko cukrovky 2. typu tým, že ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu
  5. Podporujú rozvoj zápalových procesov v tele, ktoré sú spojené s rôznymi chronickými ochoreniami vrátane srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny
  6. Majú negatívny vplyv na zdravie a funkciu mozgu a spájajú sa s vyšším rizikom demencie a ďalších neurodegeneratívnych ochorení

 

                                                                           Zdroj: freepik.com

Kde sa škodlivé transmastné tuky nachádzajú?

Nezdravé tuky sa nachádzajú v mnohých potravinách, ktoré dnešný človek bežne konzumuje. Niektoré potraviny, kde tieto tuky nájdeme, zahŕňajú:

  • Priemyselne spracované potraviny a polotovary (napríklad mrazená pizza, rybie prsty a podobné mrazené polotovary, ktoré sa následne pripravujú zohriatím) 
  • Fast-food a jedlá ako hranolčeky, kuracie nugetky a rôzne vyprážané jedlá
  • Nekvalitné čokolády
  • Údené výrobky ako klobásy, nekvalitné salámy a napodobeniny šuniek
  • Niektoré druhy pečiva, ako sú sušienky, koláče, šišky, muffiny, croissanty a výrobky z lístkového cesta
  • Zemiakové lupienky, pop-corn do mikrovlnky a krekry
  • Raňajkové cereálie a niektoré cereálne tyčinky
  • Sušené zmesi na výrobu palaciniek, koláčov, či instantné polievky
  • Margaríny a tuky na pečenie

 

                                                       Zdroj: freepik.com

Ako ich odstrániť z jedálnička?

Keďže vieme, ako veľmi nám strava plná transmastných tukov škodí, je namieste zamyslieť sa, či sa v našej strave objavujú a ak áno, čo najviac sa ich snažiť eliminovať. Môže to byť zásadný krok k nášmu zdraviu. Ako na to? Tu je niekoľko tipov:

  • Snažme sa vyhýbať príliš spracovaným potravinám a polotovarom.
  • Namiesto mrazenej pizze či instantnej polievky si radšej dajme tú námahu a pripravme si zdravú alternatívu týchto jedál bez obsahu škodlivých tukov.
  • Vyraďme zo stravy keksíky, krekry, zemiakové lupienky, zákusky a podobné potraviny. Miesto toho si doprajme radšej zdravé maškrty ako sú oriešky, semienka, čerstvé ovocie a zeleninu, prípadne aj prírodne sušené ovocie.
  • Uprednostnime zdravé formy prípravy jedla namiesto vyprážania.
  • Vyhýbajme sa fast-food strave.

Ak sa stravujeme vo všeobecnosti vyvážene a prevažne zdravo, určite nebude problém s občasnou konzumáciou vyššie uvedených nezdravých jedál. Treba však mať na pamäti zdravú mieru a pokiaľ je to možné, vždy uprednostniť zdravé potraviny bez obsahu transmastných tukov.

 

 

Zdroj foto: freepik.com