Tradičné veľkonočné medové maškrty, ktoré nesmú chýbať na vašom stole!

Veľká noc ako oslava jari je už čo chvíľa predo dvermi! Preto prinášame tradičné veľkonočné recepty, ktoré sme tentoraz osladili zdravšie a to lúčnym medom Medokomerc.

Medové Veľkonočné judáše

  • 250 g hladká múka
  • 250 g polohrubá múka
  • 100 g lúčneho medu Medokomerc
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 g droždia
  • 1 žĺtok
  • 250 ml mlieka
  • štipka soli
  • 120 g rozpusteného masla
  • 2 lyžice rumu
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • hrsť hrozienok, najlepšie predom namočené v rume
  • bielok na potrenie

Hladkú a polohrubú múku zmiešame so soľou a citrónovou kôrou v miske, uprostred spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a prisypeme vanilkový cukor. Prilejeme polovicu mlieka a premiešame tak, že vytvoríme riedku kašu. Misku zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

Postom pridáme zbytok mlieka, ktoré nám ostalo. Zmiešame ho s lúčnym medom, rumom, žĺtkom, hrozienkami a všetko spolu dobre premiešame. Následne pridáme rozpustené maslo a za pomoci varešky vypracujeme hladké nelepivé cesto. Čím viac cesto hnetieme, tým bude aj lepšie. Misku potom opäť prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť približne 40 minut.

Po vykysnutí, cesto ešte raz premiešame, rozdelíme na menšie diely a vyváľame valčeky (hrubé ako malíček), z ktorých tvoríme rôzné tvary podľa vašej fantázie: špirály, slimákov, praclíky či uzlíky... Tie potom vyskladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.

Ešte pred vložením do predhriatej trúby na 180 stupňov ich potrieme našľahaným bielkom a pečieme do zlatista podľa ich veľkosti, cca 15-20 minut. Bielok môžeme ešte posypať škoricovým alebo vanilkovým cukrom.
Ak máte radi sladšie múčniky, nemusíte judáše potierať bielkom, ale pečte ich bez potretia doružova a ihneď po vybratí z trúby ich potrite lúčnym medom Medokomerc.

Medový Veľkonočný baranček

  • 180 g cukru,
  • 130 g masla,
  • hrsť hrozienok
  • 3 lyžice lúčneho medu Medokomerc
  • 110 ml mlieka
  • hrsť nasekaných mandlí
  • 40 dkg polohrubej múky,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 4 vajíčka

Žĺtky ušľahajte s maslom a cukrom do peny, pomaly pridávejte vlažné mlieko s rozmiešaným lúčnym medom, ktorým  určite nešetrite je to predsa medový baranček. Ďalej pridajte tuhý sneh z bielok a nakoniec múku s práškom do pečiva, mandľami a hrozienkami. Pečte ve vymazanej a hrubou múkou vysypanej forme pri strednej teplote asi 45 minút.

TIP:

Kvetový lúčny med Medokomerc pochádza z kvetového nektáru. Lahodný med zlatistej farby charakteristický svojou sladkou chuťou je ľahko stráviteľný a vhodný pre okamžité dodanie energie, pričom nemá takmer žiaden tuk. Obsahuje až 0,5% rastlinných bielkovín a minerálne látky ako horčík, draslík, vápnik, mangán a železo. Má antioxidačné, antibakteriálne a probiotické vlastnosti.

Antioxidanty obsiahnuté v mede z divých kvetov neutralizujú účinky voľných radikálov, čo znižuje riziko vzniku viacerých chorôb. Okrem toho zmierňuje zápaly v tele, vyrovnáva bakteriálne hladiny a zvyšuje absorpciu živín z našej stravy. Vďaka blahodarným liečivým látkam, ktorými sa pýši, je ideálny pre celkovú regeneráciu organizmu a prevenciu pred ochorením.

Ochutnajte Lúčny med od spoločnosti Medokomerc s chuťou a vôňou rozkvitnutej lúky, ktorý odporúčame v najväčšom balení 900 g, aby ste tak mali poriadnu zásobu pre seba aj svojich blízkych. Pre viac informácií navštívte webovú stránku https://www.medokomerc.cz/