Toto vo vašom šatníku nesmie chýbať!

Na svete existujú kúsky oblečenia, ktoré sa nikdy neopozerajú a nevyjdú z módy. Budú vás sprevádzať verne dlhé roky a keď sa opäť postavíte pred skriňu s otázkou čo na seba, buďte si istá, že po nich určite siahnete. Pri ich výbere sa oplatí rozmýšľať a nenakupovať impulzívne. Existuje pár základných kúskov, ktoré vo svojom šatníku musíte mať.

Malé čierne
Malé čierne sú nesmrteľné. Keď neviete, aké šaty na seba, s pokojným srdcom si oblečte malé čierne šaty. Hodia na každú príležitosť a hanbu si s nimi nikde nespravíte. Neurobíte chybu, ak si ich oblečiete na recepciu, párty, svadbu, firemný večierok či na divadelné predstavenie. Na strihu veľmi nezáleží, je ale dôležité prispôsobiť ho vašej postave. Ak ich budete nosiť zakaždým s odlišnými doplnkami a šperkami, získajú úplne nový vzhľad.

Sako
Hlavným pravidlom je, že musí padnúť ako uliate. Je veľa štýlov, v ktorých ho zoženiete, ale nájsť to pravé možno chvíľu potrvá. Nemusí byť len čierne, poobzerajte sa aj po iných neutrálnych farbách ako béžová, šedá, tmavomodrá alebo hnedá. Čo sa týka strihu, nemalo by byť ani príliš formálne ani príliš ležérne. Sakom môžete doladiť aj športovejší štýl, v kombinácii s džínsami a balerínami. Vtedy ste elegantná a ležérna zároveň.

Džíny
Tak toto je kúsok oblečenia, bez ktorého si už ani nevieme život predstaviť. Vyzerajú dobre so štýlovým topom, košeľou, sakom aj obyčajným tričkom. Záleží už len na vašej profesii a postavení, či si ich môžete obliecť aj do práce, alebo ich budete využívať len vo voľnom čase. Zo strihov sa najlepšie nosia klasické úzke alebo rozšírené v tmavomodrej alebo čiernej farbe, bez vyšúchania a rôznych ozdôb. Nezabúdajte ani na starostlivosť o ne, perte a žehlite ich obrátene, aby sa nevyťahali. Ak sú vám dlhé, hneď ich skráťte, aby ste ich konce nerozšliapali.

Sukňa po kolená
Nie všetky ženy majú rady tento kúsok oblečenia, pravdou však je, že existujú situácie, v ktorých je sukňa nevyhnutnou voľbou. Môžeme považovať za jednu z posledných vecí, ktoré sú prakticky len ženskou záležitosťou, ak nepočítame Škótov. Každá žena by mala teda aspoň jednu vlastniť, ideálny je puzdrový strih ku kolenám v neutrálnych farbách.

Čierne lodičky
Kvalitné čierne kožené topánky na opätku môžu s vami prežiť naozaj dlhý čas. Oplatí sa do nich investovať toľko, koľko si len môžete dovoliť. Každým šatám dodajú punc elegancie a luxusu. Vyberajte jemne špicatú špičku a primeraný opätok, aby vás príliš neboleli nohy. Buďte si istá, že sa k nim budete často vracať.

Trenčkot
Slávny kabát, ktorý ženy, rovnako ako aj muži, prebrali od vojakov. Nosí sa v klasickej béžovej alebo čiernej farbe a pôsobí elegantne, no zároveň ležérne, stačí len vyhrnúť rukávy a golier, aby nepôsobil príliš prísne. Opasok si nikdy neuväzujte ako sa má, zaviažte ho na uzol a pracku nechajte voľne padať. Kvalitný kúsok nie je lacná záležitosť, preto si dajte pozor, aby vám strih dobre sedel.

Doplnky
Ak máte základné kúsky šatníka pripravené, stačí k nim len doladiť pár doplnkov a budete vyzerať inak. Pri ich výbere pamätajte na staré dobré pravidlo: Menej je niekedy viac! Investujte do kvalitných hodiniek, perlového náhrdelníka, jemného prsteňa a za zmienku určite stojí aj klobúk, ktorý u nás nie je celkom bežný, stojí však za to vyskúšať ho, dokáže zmeniť celý dojem. Samostatnou kapitolou sú kabelky. Tu tiež platí pravidlo investovať do kvalitného kúsku, ktorý vás bude sprevádzať celým dňom. Na bežné nosenie sa hodí väčšia kabelka z hladkej kože v čiernej alebo hnedej farbe a na večer do spoločnosti menšia verzia z luxusnejšieho materiálu.


Misia nesmrteľný šatník

Vybudovať základné piliere šatníka vyžaduje premyslené plánovanie a tiež väčšie investície, ktoré sa vám v konečnom dôsledku určite vyplatia. Na týchto kúskoch môžete stavať a každú sezónu len dokúpiť pár ďalších vecí, ktoré oživia celkový look. Je to otázka správnej voľby, postrehu a dobrého vkusu. Pamätajte, že dokonalý šatník nie je cieľ, ale cesta.

Autor: Janka Radimáková