Toto jedzte a zbavíte sa akné
Jedlo a hlavne cukor ovplyvňuje vznik akné na prvom mieste. Keď cukor v krvi rýchlo stúpne, telo vylúči hormón inzulín. Ten upcháva mazové žľazy a zvyšuje riziko akné.
Najväčším spúšťačom tvorby inzulínu sú jedlá ako cestoviny, biela ryža, biely chlieb a, samozrejme, cukor. Často sú tieto jedlá uvádzané pod názvom vysoko-glykemické uhľovodíky, čo znamená, že sú vytvorené z jednoduchých cukrov.
Prekvapivo, čokoláda je síce často uvádzaná ako jedlo, ktoré zhoršuje akné, no nikdy sa to nepotvrdilo výskumnými zisteniami.
Čo sa najväčších pomocníkov pleti týka, ide o celozrnné produkty, strukoviny a nespracované ovocie a zeleniny. Taktiež pomáhajú jedlá s obsahom zinku, vitamínu A a E a s antioxidantmi.
Ak si chcete svoju pleť zlepšiť, najlepšie urobíte ak budete jesť nasledovné potraviny:
- žlté a oranžové ovocie a zeleninu ako mrkvu, broskyne a sladké zemiaky
- špenát a ďalšiu tmavozelenú a listovú zeleninu
- paradajky
- čučoriedky
- celozrnný chlieb
- tmavú ryžu
- quinoa
- morčacie mäso
- tekvicové semiačka
- fazuľu, hrášok, šošovicu
- lososa, makrelu a iné druhy rýb
- orechy
Hanka