Toto jedzte a zbavíte sa akné

Jedlo a hlavne cukor ovplyvňuje vznik akné na prvom mieste. Keď cukor v krvi rýchlo stúpne, telo vylúči hormón inzulín. Ten upcháva mazové žľazy a zvyšuje riziko akné.

Najväčším spúšťačom tvorby inzulínu sú jedlá ako cestoviny, biela ryža, biely chlieb a, samozrejme, cukor. Často sú tieto jedlá uvádzané pod názvom vysoko-glykemické uhľovodíky, čo znamená, že sú vytvorené z jednoduchých cukrov.

Prekvapivo, čokoláda je síce často uvádzaná ako jedlo, ktoré zhoršuje akné, no nikdy sa to nepotvrdilo výskumnými zisteniami.

Čo sa najväčších pomocníkov pleti týka, ide o celozrnné produkty, strukoviny a nespracované ovocie a zeleniny. Taktiež pomáhajú jedlá s obsahom zinku, vitamínu A a E a s antioxidantmi.

Ak si chcete svoju pleť zlepšiť, najlepšie urobíte ak budete jesť nasledovné potraviny:

  • žlté a oranžové ovocie a zeleninu ako mrkvu, broskyne a sladké zemiaky
  • špenát a ďalšiu tmavozelenú a listovú zeleninu
  • paradajky
  • čučoriedky
  • celozrnný chlieb
  • tmavú ryžu
  • quinoa
  • morčacie mäso
  • tekvicové semiačka
  • fazuľu, hrášok, šošovicu
  • lososa, makrelu a iné druhy rýb
  • orechy

Hanka