Torteliny plnené Bryndzou s údenou chuťou s orechmi a šalviou

Príprava: 40 minút + 30 minút na odležanie cesta
4 porcie
Náročnosť: 3

4 žĺtka
1 celé vajce
300 g múky z tvrdej pšenice
200 g hladkej múky
soľ a korenie

Plnka:
160 g Údenej Bryndze Liptov
1 PL masla Liptov
6 lístkov šalvie (cca 10 cm veľkých)
1 PL strúhanky
80 g mletých vlašských orechov
soľ a korenie

Na poliatie:
3 PL masla Liptov a 12 lístkov šalvie (cca 5 cm)

Z múky, vajec, vajca, soli a korenia vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 gule a necháme ich v potravinárskej fólii odležať na chladnom mieste 30 minút. Potom ich vyvaľkáme na hrúbku 0,8-1 mm, povykrajujeme z neho kruhy o veľkosti 10 cm. Veľké šalviové listy pokrájame na tenké rezance a opečieme ich krátko v masle. Primiešame k nemu Liptov Bryndzu a strúhanku. Dochutíme. Po vychladnutí plníme kruhy do stredu. Okolie potrieme maslom, preložíme a prstami zlepíme, stlačíme. Potom preložíme cez prst a opäť zlepíme. Varíme 4 minúty vo vriacej osolenej vode. Na tanieri polejeme opečenými lístkami v masle. Dochutíme.