Top bojovníčkami proti zápche sú slivky

Existuje množstvo tipov, ako si poradiť s nepríjemnou zápchou. Niekomu pomôžu ľanové semiačka, ktoré treba rozhrýzť a zapiť dostatkom vody. Ďalší nedá dopustiť na vypitie kávy na lačný žalúdok. Na iného zaručene funguje šťava z kyslej kapusty. Ak ste prostriedok proti zápche, ktorý na vás dokonale funguje, nenašli, vyskúšajte slivky.

  • Nepríjemná zápcha

Prejavy zápchy predstavovať netreba. Problémy s nepravidelným vyprázdňovaním sú sprevádzané bolesťou, nafúknutým bruchom a nadúvaním. S týmto problémom si poradia aj čerstvé alebo sušené slivky.

  • Slivky sú prevenciou i riešením zápchy

Slivky sú pre vysoký obsah rozpustnej i nerozpustnej vlákniny považované za prevenciu i prostriedok proti odstráneniu zápchy. Ako slivky konzumovať, aby rozhýbali lenivé črevá? Podľa babských rád stačí niekoľko kusov sušených sliviek zaliať nie príliš horúcou vodou a nechať odstáť aspoň osem hodín. Ráno nalačno sa potom vypije vzniknutá tekutina a potom sa skonzumujú slivky. Preventívne je vhodné konzumovať čerstvé, sušené alebo sterilizované slivky niekoľkokrát týždenne.

  • Pomôžu aj pri chudnutí

Zastúpená vláknina pomáha nielen s vyprázdňovaním, ale aj zasýti. Teda slivky by nemali chýbať v diétnom jedálničku. Ich ďalším plusom je nízka kalorická hodnota, pretože sú z veľkej časti tvorené vodou. V slivkách sú aj vitamíny zo skupiny B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie látkovej premeny. Draslík zasa zabezpečuje rovnováhu tekutín v tele, čiže ak máte ťažkosti so zadržiavaním vody v organizme, dajte slivkám šancu.

  • Posilnia imunitu

V modrofialových plodoch je zastúpených veľa antioxidantov, ktoré sú prevenciou mnohých ochorení. Slušne zastúpený je aj najdôležitejší antioxidant, teda vitamín C, ale aj vitamín E, luteín či zeaxantín.

  • Prospievajú cievam i srdcu

Železo ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, a teda aj zásobovanie tela kyslíkom a živinami. Draslík sa podieľa na znížení vysokého krvného tlaku. Slivky by mali jesť i tí, ktorí sú náchylnejší na tvorbu krvných zrazenín. Ešte účinnejšie sú však v tomto smere slivkové listy.

  • Sú výborné aj pre zdravý zrak

Obsah vitamínu A, luteínu a zeaxantínu robí zo sliviek ovocie, ktoré je výborné pre zdravie očí. Sú prevenciou šedého zákalu i ďalších ťažkostí so zrakom.

  • Slúžia ako prevencia osteoporózy

Bohaté množstvo vápnika a fosforu sa nachádza hlavne v sušených slivkách. Ak ich budete konzumovať pravidelne, predídete osteoporóze a s ňou súvisiacim rizikom zranenia. Vedci z Floridy a Oklahomy robili výskum, výsledkom ktorého bolo, že už 10 dkg sušených sliviek denne zlepšuje stav kostí. Vyskúšate to?

-w-