TOP benefity tekvicových semien
Semiačka tekvice môžeme zaradiť k lokálnym potravinám, napriek tomu dávame neraz prednosť exotickým druhom semien. Prečo si ich dožičiť pravidelne?
Upokojujú a podporujú dobrý spánok
Tekvicové semiačka sú zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá prispieva k dobrej nálade a tiež k lepšiemu spánku. Tento účinok podporuje aj zastúpený horčík.
Ak vás teda najbližšie prepadne pochmúrna nálada alebo vás vytočí šéf či kolega, skúste sa upokojiť hrsťou tekvicových semien.
Chránia pred chorobami
V semenách tekvice sa nachádzajú viaceré antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jedná sa napríklad o karotenoidy alebo vitamín E.
Zároveň obsahujú pestrú škálu ďalších biologicky aktívnych látok, ktoré sa podieľajú na posilnení obranyschopnosti a napomáhajú správnemu fungovaniu ľudského tela. Jedná sa o vitamín K, fosfor, mangán, železo, zinok či meď. Čo sa týka vlákniny, tak 30 g semien obsahuje 1,7 g, ďalej 5 g sacharidov, 7 g proteínov a 13 g tukov.
Podľa štúdií pravidelná konzumácia tekvicových semiačok môže ochrániť pred vznikom rakoviny prsníka a prostaty a takisto pred kardiovaskulárnymi chorobami.
Pomáhajú pri ťažkostiach s močovým mechúrom a prostatou
Podľa štúdie uverejnenej v časopise European Journal of Lipid Science and Technology ešte v novembri 2007 konzumácia tekvicových semien zmierňuje nepríjemné príznaky súvisiace so zväčšením prostaty. Priaznivé účinky majú aj na močový mechúr. Podľa odborníkov z Japonska 10 g extraktu z tekvicových semien zlepšuje funkčnosť močového mechúra.
Sú nabité horčíkom
Horčík sa zúčastňuje viac ako 600 chemických reakcií v ľudskom tele – reguluje krvný tlak, znižuje riziko vzniku srdcových ochorení, podieľa sa na stabilizácii hladiny krvného cukru a tak ďalej. V 30 g tekvicových semien sa nachádza až 37 % odporúčanej dennej dávky tohto minerálu.
Zlepšujú kvalitu spermií
Tekvicové semienka sú bohatou zásobárňou zinku. Jeho deficit spôsobuje aj zníženú kvalitu spermií a zvýšené riziko neplodnosti u mužov.
Ako zaradiť tekvicové semiačka do jedálnička?
- 30 g semiačok obsahuje cca 150 kcal, pričom značná časť pochádza hlavne z tukov a bielkovín. To znamená, že vďaka bielkovinám majú výbornú sýtiacu schopnosť. Sú stvorené ako jedlo na desiatu či olovrant. Možno ich konzumovať napríklad s ovocím, poprípade zmiešať s inými druhmi semiačok alebo orechov.
- Lahôdkou sú restované semiačka – na kvapke olivového oleja jednoducho semiačka orestujte. Môžete ich dochutiť rozličnými bylinkami.
- Skvelo poslúžia aj na dochutenie slaných snackov či pečiva. Dajú sa použiť celé, alebo rozomlieť a použiť napríklad do raw guľôčok v kombinácii so sušenými datľami alebo slivkami.
Čo s kyselinou fytovou?
Aj tekvicové semiačka, podobne ako iné semená alebo orechy, obsahujú kyselinu fytovú, ktorá znižuje biologickú dostupnosť niektorých živín. Preto je vhodné semiačka vopred namočiť na 6 – 8 hodín alebo nechať naklíčiť. Pomôcť môže aj praženie.
Mirka