TOP 5 potravín pre váš zrak

To, že máme jesť mrkvu, aby sme lepšie videli, vie už každé malé dieťa. V potravinách pre lepší zrak si jednoznačne drží prvenstvo táto oranžová zelenina. Vedeli ste, že je aj množstvo iných, ktoré vám môžu pomôcť? Preto neváhajte a prejedzte sa k lepšiemu zraku.

Všeobecne platí
Ak si chcete zlepšiť zrak, siahajte zväčša po ovocí a zelenie. Zaraďte do svojho jedálnička ovocie a zeleninu predovšetkým tmavozelenej a tmavožltej farby. Vhodný však aj karfiol, ružičkový kel a aj brokolica. Chránia sietnicu oka pred poškodením, ktoré je spôsobené ultrafialovým žiarením.
 
Vajcia
Vajíčka má snáď v chladničke skoro každý. Aj tie prispievajú k lepšiemu zraku. Žĺtok je bohatý na luteín a zvyšok vajíčka obsahuje lecitín a iné aminokyseliny, ktoré naše očká chránia pred vznikom šedého zákalu.

Paradajky
Iste ste už počuli, že aj paradajky zlepšujú zrak. Obsahujú nielen luteín, ktorý chráni pred škodlivým UV žiarením, ale aj betakarotén a karotenoidy. Ak zjete denne jednu veľkú paradajku, je to podstatná pomoc pre naše oči.

Morské ryby
Ak chcete vylepšiť zrak, vsaďte na morské ryby. Sardinky, makrela, tuniak, losos, treska- tieto všetky sú zdrojom mastných kyslín a tie podporujú stavbu bunkových membrán. V prípade, že trpíte syndrómom suchého oka, tieto ryby sú pre vás to pravé.

Kel
Tiež ste nevedeli, že aj kel vám pomôže k lepšiemu zraku? Určite áno, pretože obsahuje podobné látky ako mrkva. Kel je veľmi bohatý na karotenoidy, luteín a zeaxantín. Tieto látky sú spájané aj so znižovaním rizika vekom podmienenej degenerácie makuly.

Čučoriedky
Aj očiam by sa mala dopriať vitamínov bomba. Ideálnou voľbou sú čučoriedky. Obsahujú antokyány, flavonoidy a tiež minerály ako selén a zinok. Konzumácia čučoriedok sa odporúča najmä vtedy, keď sú vaše oči unavené. Vtedy si účinok všimnete najviac.

I keď ani správna životospráva vás pred očnými problémami vždy neuchráni, aj prevencia má svoj význam.

Autor: Janka Radimáková