TOP 4 najlepšie oleje na varenie. Poznáte ich?

Vo väčšine slovenských domácností patria medzi najpoužívanejšie oleje rafinovaný slnečnicový, repkový alebo palmový. Avšak rafinované oleje nie sú pre naše zdravie prospešné kvôli transtukom. Otázka znie, čím ich nahradiť? Máme pre vás niekoľko tipov.

Pri výbere vhodného oleja je potrebné vziať do úvahy niekoľko kritérií. Jedným z nich je účel, na ktorý ho chcete použiť. V tomto smere je potrebné poznať, aký je bod dymivosti konkrétneho oleja. “Smoke point” je teplota, pri ktorej sa olej začne rozkladať a vytvárať škodlivé zlúčeniny, tzv. aldehydy. Ak jete takéto potraviny pravidelne, zvyšuje sa riziko vzniku kardiovaskulárnych i nádorových ochorení.

Okrem bodu dymivosti vezmite do úvahy zastúpenie omega-3 a omega-6 tukov. Je všeobecne známe, že v našom jedálničku stále výrazne dominujú omega-6 tuky, čo môžete zmeniť aj používaním vhodného oleja. Treba si uvedomiť, že výrazný nepomer medzi omega-6 a omega-3 tukmi v prospech omega-6 tukov pôsobí prozápalovo.

Tretím dôležitým kritériom pri výbere oleja je jeho chuť. Je dôležité, aby chuť použitého oleja ladila s daným pokrmom.


Zdroj: freepik.com

Zoznámte sa s TOP 4 olejmi, ktoré nesmú chýbať vo vašej kuchyni

Ako vybrať správny olej do vašej domácnosti? S najväčšou pravdepodobnosťou si nevystačíte s jedným druhom oleja. Spíšte si teda na papier, aké jedlá najčastejšie pripravujete, a podľa toho zvoľte vhodný olej. Ktoré oleje patria medzi najzdravšie?

Olivový olej

Extra panenský olivový olej je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej stravy, ktorá patrí medzi najzdravšie na svete. Má jedinečnú chuť i nutričné vlastnosti. Čo je však pri používaní v kuchyni dôležité, je bod dymivosti.

Väčšina extra panenských olivových olejov disponuje bodom dymivosti 160 až 190 stupňov Celzia, čo z nich robí výborné oleje nielen pre studenú kuchyňu, ale aj na tepelnú úpravu. Čím kvalitnejší olej zvolíte, tým lepšie.


Zdroj: freepik.com

Avokádový olej

Nerafinovaný panenský avokádový olej má ešte vyšší bod dymivosti ako olivový olej. Je to v rozmedzí 190 až 204 stupňov Celzia. Avokádový olej je bohatý na protizápalové omega-3 tuky, a teda prospieva kardiovaskulárnemu systému i mozgu.

Avokádový olej má vďaka vysokému smoke point všestranné využitie. Pokojne ho použite na vyprážanie, restovanie či praženie. Disponuje tiež jemnou chuťou, čiže sa dá použiť v mnohých pokrmoch. Jeho nevýhodou je vysoká cena.

Repkový olej

Repkový olej je známy väčšine Slovákov. Avšak pokiaľ sa chcete stravovať zdravo, na rafinovaný repkový olej zabudnite. Na trhu nájdete aj nerafinovaný repkový olej za pomerne dobrú cenu. Tento olej môžeme pokojne označiť za univerzálny, čo sa týka použitia. Bod dymivosti nerafinovaného repkového oleja je 200 až 230 stupňov Celzia.

Ak máte k dispozícii kvalitný repkový olej lisovaný za studena, oceníte vhodný pomer MUFA i PUFA a vysoký obsah polyfenolov.

Prepustené maslo

Maslo ghí je vhodnou voľbou pre tých, ktorí radi vyprážajú. Bod dymivosti nerafinovaného ghí masla je okolo 230 stupňov. Okrem toho existujú vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú, že je stabilnejšie a pri tepelnej úprave pri vysokých teplotách vzniká menej aldehydov ako pri rastlinných olejoch.

Prepustené maslo kúpite bežne v obchodoch, alebo si ho s trochou šikovnosti vyrobíte doma.

Extra tip: Ak radi používate slnečnicový olej, pretože je lokálny, nezabúdajte, že nerafinovaný slnečnicový olej má nízky bod dymivosti, konkrétne 100 až 160 stupňov Celzia a je vhodný skôr pre studenú kuchyňu alebo iba na krátku tepelnú úpravu.

Mirka