Tmavá čokoláda prospieva zdraviu. Viete prečo?

Kvalitná tmavá čokoláda je vyrobená z kakaových bôbov, ktoré sú doslova nabité antioxidačnými látkami. Tie majú schopnosť posilňovať imunitný systém a chrániť proti rozličným ochoreniam.

Prečo jesť pravidelne tmavú čokoládu?
V tejto chutnej a zdravej maškrte nájdete slušné dávky železa, horčíka, medi, mangánu, vitamínov skupiny B, ale napríklad aj menšie množstvá vlákniny. Nechýbajú ani stimulačné látky ako kofeín a teobromín. Nemožno zabudnúť na dôležité antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia pred civilizačnými chorobami. Patria sem hlavne flavonoidy, ktoré chránia ľudské bunky pred poškodením a tiež prospievajú kardiovaskulárnemu systému.

Vďaka zastúpeným látkam čokoláda s vysokým obsahom kakaa pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krvný tlak, ktoré spôsobujú srdcovocievne choroby.
Pravidelná a primeraná konzumácia tmavej čokolády prospieva aj pokožke, a to hlavne tak, že ju robí odolnejšou proti vplyvom vonkajšieho prostredia. Napríklad by ste ju mali konzumovať vtedy, ak sa chystáte na dovolenku a budete tráviť veľa času na slnku.

Máte pred sebou náročnú skúšku či pracovný projekt? Dajte šancu tmavej čokoláde, ktorá má schopnosť zlepšovať funkcie mozgu a tiež váš mozog „nakopne“, nakoľko obsahuje kofeín a teobromín.
Tabličku kvalitnej čokolády si doprajte aj vtedy, keď ste v strese alebo pociťujete úzkosť. Takmer okamžite vás nabije energiou.

Ako vybrať kvalitnú čokoládu?
Tmavá čokoláda obsahuje minimálne 70 percent kakaa, ktoré je zdrojom prospešných látok. Platí, že čím prejde čokoláda viacerými stupňami spracovania, tým viac výživných látok sa z nej stráca. Hoci je pravda, že výrobcovia hľadajú spôsoby, ako flavonoidy v čokoláde v čo najvyššej miere zachovať. Ak teda chcete, aby vaše telo čerpalo čo najviac benefitov z tmavej čokolády, vyberajte si tie kvalitné. Nezabúdajte dôsledne čítať etikety.

Hoci je tmavá čokoláda zdraviu prospešná, netreba to s jej konzumáciou preháňať. Nezabudnite konzumovať aj iné potraviny, ktoré sú bohaté na flavonoidy (rozličné druhy ovocia a zeleniny). Okrem toho aj tmavá čokoláda obsahuje pomerne veľa kalórií a je v nej zastúpený aj cukor (platí, že čím tmavšia čokoláda, tým menej cukru obsahuje).

Náš tip:
Z času na čas si doprajte čokoládovú masáž, ktorá je súčasťou procedúr vo wellness centrách a skrášľovacích centrách. Takáto masáž urobí pokožku hodvábne jemnou a tiež zlepší náladu. Okrem toho samotná masáž uvoľňuje svalstvo a napomáha funkcii lymfatického systému.

-m-