Tipy proti prekysleniu organizmu

Ak pravidelne jete veľa mastného mäsa, majonézy, dressingov, tučných syrov, bielej múky a cestovín, sladkostí, príliš veľa solíte, udržiavate v sebe negatívne emócie, pijete málo tekutín, nehýbete sa, je možné, že trpíte prekyslením organizmu, ktoré sa spája so vznikom viacerých zdravotných ťažkostí.
Názory odborníkov na prekyslenie organizmu sú rôzne. Zatiaľ čo niektorí sú o jeho existencii presvedčení, iní ho spochybňujú alebo sú dokonca toho názoru, že neexistuje. Tak či onak si môžeme v lekárni a špecializovaných obchodoch kúpiť indikačné papieriky, ktoré na základe pravidelného sledovania moču ponúkajú informáciu, či je organizmus prekyslený, alebo nie. Ak sa hodnoty pohybujú pod úroveň čísla 6,5, ide o prekyslenie. Aké sú príznaky? Únava, svalové kŕče, podráždenosť, nervozita, poruchy koncentrácie, studené končatiny, problémy s vlasmi, nechtami a pokožkou atď.

Ako si s prekyslením poradiť?

Najvhodnejšie je upraviť celkový životný štýl. Postupne vylúčiť zo stravovania kyselinotvorné potraviny a sústrediť sa na príjem zásadotvorných a neutrálnych. Pri poctivom dodržiavaní jedálnička sa pH v organizme postupne upraví. Pomôcť môže aj detoxikácia organizmu, dôkladné pohryzenie jedla, vyhýbanie sa neskorému jedeniu a pitie dostatočného množstva tekutín. Zamerajte sa hlavne na vysoký príjem vhodnej zeleniny a ovocia.

5 potravín a nápojov proti prekysleniu

  • 1. Zelený čaj

Zelený čaj je známy svojím antioxidačným účinkom, teda schopnosťou ochraňovať bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Pravidelné pitie zeleného čaju znižuje hladinu cholesterolu v krvi, spomaľuje starnutie a celkovo posilňuje imunitný systém.

  • 2. Čaj z lucerny siatej

Čaj z tejto rastliny má diuretické účinky. Podieľa sa na zlepšení trávenia, podporuje činnosť pečene a obličiek. Má výborné detoxikačné účinky. Okrem toho spomaľuje proces starnutia a má zásluhu na vybudovaní silnej obranyschopnosti organizmu.

  • 3. Brokolica

Brokolica obsahuje látku s názvom glukorafanín, ktorej sa pripisujú antibiotické účinky. Detoxikačné a posilňujúce účinky brokolice znásobuje aj chlorofyl. Vysoký obsah železa spolu s kyselinou listovou zabraňuje vzniku anémie. Vláknina podporuje činnosť tráviaceho traktu.

  • 4. Cvikla

Vysoký obsah vitamínov C a E v cvikle posilňuje obranyschopnosť. Horčík spolu s draslíkom sú bojovníkmi proti prekysleniu organizmu. Vláknina je prevenciou zápchy. Železo je nevyhnutné pre krvotvorbu. Ak sa chcete zbaviť prekyslenia a organizmus očistiť, cvikla je na to vhodná.

  • 5. Avokádo

Je zdrojom zdravých tukov, proteínov a vlákniny. Obsahuje vitamíny A, skupiny B, E, K, draslík, fosfor, horčík, vápnik atď. V prípade prekyslenia si doprajte 1-2 avokáda týždenne.

-w-