Tipy na jednoduché zeleninové šaláty
Nemáte radi zeleninu? Potom ju zrejme neviete chutne pripraviť. Jednou z možností, ako jesť viac zeleniny, je prichystať si chutný zeleninový šalát. Máme pre vás niekoľko jednoduchých, zdravých a chutných receptov.
Kukuricovo-paradajkový šalát
Suroviny:
• 2 šálky nakrájaných cherry paradajok
• 2 šálky kukurice
• 1 šálka nakrájanej uhorky
• ¼ šálky nakrájanej čerstvej bazalky
• 2 nadrobno nakrájané šalotky
• čili paprička podľa chuti
• 3 PL olivového oleja
• 2 ČL limetkovej šťavy
• 1 ČL cukru
• soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Bazalku, olivový olej, šťavu z limetky, cukor a soľ dokonale premiešajte. Všetky ostatné suroviny dajte do misky a polejte vytvoreným dressingom.
Cviklový šalát
Suroviny:
• 6 ks červenej repy
• 4 hrste špenátu
• 2 na kolieska nakrájané rajčiny
• 2 avokáda nakrájané na menšie kúsky
• ½ nadrobno nakrájanej cibule
• 100 g feta syra
• soľ
• čierne korenie
• ½ šálky balzamikového octu
• ½ šálky olivového oleja
• 1 PL dijónskej horčice
Postup:
Najprv očistite cviklu, nakrájajte ju na kolieska a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte ju olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Do misky dajte špenátové lístky, kúsky paradajok, avokáda a cibuľky. Pridajte červenú repu a rozdrobený feta syr. Na záver ochuťte dressingom z balzamikového octu, ½ šálky olivového oleja a dijónskej horčice.
Brokolicovo-karfiolový šalát
• 1 brokolica
• 1 malý karfiol
• 1 červená paprika
• ½ šálky nadrobno nakrájanej cibule
• ½ šálky tekvicových semienok opražených nasucho na panvici
• ½ šálky bieleho jogurtu
• 2 PL červeného vínneho octu
• 2 PL cukru
• 1 ČL dijónskej horčice
• soľ podľa chuti
Postup:
Brokolicu a karfiol rozdeľte na ružičky a pripravte v pare. Následne ich pokrájajte na malé kúsky, pridajte prúžky červenej papriky, cibuľu a tekvicové semienka. Dressing pripravíte z bieleho jogurtu, vínneho octu, cukru, dijónskej horčice a soli. Dressing dajte do zeleniny, dokonale premiešajte a podávajte.
Pestrý zeleninový šalát
Suroviny:
• 1 plechovku sladkej kukurice
• 1 paradajka nakrájaná na kolieska
• ½ šálky nastrúhaného zeleru
• ½ šálky nakrájanej uhorky
• ½ šálky nakrájanej papriky
• ¼ šálky nadrobno nakrájanej cibule
• ¼ šálky kyslej smotany
• soľ
• červená paprika podľa chuti
Postup:
V miske zmiešajte všetku zeleninu a zalejte dressingom pripraveným z kyslej smotany, soli a červenej papriky.
Mirka