Tipy, ako vybrať slúchadlá

Dnes už nestačí zájsť do obchodu a vložiť do nákupného košíka prvé slúchadlá, ktoré vám prídu pod ruku. Je vhodné vyberať ich podľa účelu, rozlišovať typy slúchadiel a vziať do úvahy aj základné parametre.

Účel používania, základné parametre a funkcie slúchadiel

Pri riešení otázky, ako vybrať slúchadlá, je potrebné ujasniť si účel, na ktorý budú slúžiť. Rozlišujte, či ich budete používať doma na zábavu či pracovné účely, pri športovaní na čerstvom vzduchu alebo v kancelárii. Napríklad, herné slúchadlá sú zárukou kvalitného zvuku a dajú sa použiť k hernej konzole i počítaču. Kancelárske zasa bývajú vybavené mikrofónom. Detské slúchadlá chránia sluch najmenších.

Medzi základné parametre slúchadiel patria citlivosť, impedancia, frekvenčný rozsah a odolnosť voči vode a prachu. Napríklad citlivosť je o akustickom výkone slúchadiel a ich hlasitosti. Vyjadrená býva v decibeloch. Bežné slúchadlá majú impedanciu do 100 ohmov. Frekvenčný rozsah je o rozmedzí, v akom slúchadlá prehrávajú zvuk.

Čo sa týka funkcií, tak bezdrôtové slúchadlá fungujú prostredníctvom bluetooth. Slúchadlá môžu mať tiež odnímateľný kábel, mikrofón, ovládanie hlasitosti a obľúbeným príslušenstvom je praktické púzdro.

Typy slúchadiel

Typy slúchadiel možno rozdeliť do troch hlavných kategórií. Slúchadlá cez hlavu sú umiestnené buď na ušných lalokoch, alebo je pre ne typické obopnutie celého ucha (circumaurálne slúchadlá).

Slúchadlá do uší môžu byť v podobe štupľov alebo kôstok. Štupľové slúchadlá neprepúšťajú hudbu do okolia, čo môže byť praktické napríklad pri cestovaní hromadnou dopravou, kôstkové zasa netlmia zvuk zvonku.

Bezdrôtové slúchadlá sú v ponuke vo variante do uší, alebo cez hlavu. Herné slúchadlá sú najmä o kvalitnom zvuku a slúchadlá pre deti zvyčajne nepresahujú hlasitosť 90 decibelov. Športové slúchadlá musia odolávať zvýšenému poteniu, ale aj poveternostným vplyvom, otrasom pri pohybe a tiež pádom.