Tipy, ako spracovať letné ovocie ZDRAVO a chutne

Máte k dispozícii toľko letného ovocia, že ho nedokážete zjesť spolu s celou rodinou a ani priateľmi vtedy, keď dozrieva? Potom si urobte zásoby, ktoré potešia chuťové poháriky a doplnia dôležité živiny do organizmu aj počas zimy.  Ako spracovať letné ovocie tak, aby ste mali v zime z neho čo najväčší úžitok?

  • Sušenie

Na sušení ovocia je skvelé to, že usušiť a uskladniť na jeseň a zimu sa dajú rôzne druhy ovocia, zeleniny, byliniek i húb. Dôležité je, aby ste ich na sušenie správne pripravili a v neposlednom rade dostatočne dlho a pri primeranej teplote sušili v sušičke ovocia. Ako postupovať pri ovocí? Najprv ovocie umyte, osušte a nakrájajte na primerané kúsky – bobuľové ovocie nechajte v celku, broskyne a hrušky nakrájajte na cca 8 mm plátky, jablká na 5 mm plátky. Broskyne a hrušky sušte 8 – 16 hodín pri teplote 57 stupňov, jablká 7 – 15 hodín pri teplote 57 stupňov a bobuľové ovocie 10 – 15 hodín. Pri každej sušičke nájdete návod aj s odporúčaním, tak ak nemáte v tomto smere skúsenosti, riaďte sa priloženým návodom.

  • Mrazenie

Chcete, aby v ovocí zostalo čo najviac zachovaných živín a zároveň nemáte čas zložito spracovávať letné ovocie? Voľte mrazenie. Je to jednoduchý, rýchly a šetrný spôsob skladovania ovocia. Ako na to? Ovocie umyte, nechajte odkvapkať a dajte do nádob určených na zamrazovanie. Dôležité je, aby boli plody suché a v dóze rovnomerne rozmiestnené.

  • Výroba ovocných koží

Pokiaľ ovocné kože správne pripravíte, budú nielen chutné, ale aj výživné. Použiť môžete akékoľvek ovocie, avšak dôležité je, aby ste dosiahli kašovitú konzistenciu. V prípade, že sa vám stane, že je príliš riedka, skúste ju zahustiť napríklad banánom. Následne dajte na plech papier na pečenie a vylejte naň kašu asi v hrúbke 7 – 8 mm. Plech vložte do rúry a sušte pri teplote 50 – 60 stupňov. Kedy sú hotové? Zistíte to podľa vzhľadu pripomínajúceho kožu a podľa toho, že sa dajú ľahko odlepiť z papiera. Potom ich vložte do uzatvárateľného pohára a skladujte na tmavom mieste.

  • Zaváranie

Nikde nie je napísané, že musíte zavárať presladené ovocné kompóty. Z ovocia môžete urobiť džemy alebo marmelády bez cukru. Potom ich oceníte pri príprave zdravých sladkých maškŕt. V prípade, že sa rozhodnete pre tento spôsob, je veľmi dôležité vhodne skombinovať ovocie, aby ste získali džem či marmeládu s lahodnou chuťou. Pri jeho varení sa oplatí použiť aj koreniny, ako škoricu či klinčeky.
Mirka