Tipy, ako posilniť imunitu

Ak imunitný systém funguje správne, človek je zdravý a plný energie. Ako imunitu posilniť?
Ak si chcete udržať zdravie a vitalitu do neskorého veku, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Nepriateľmi imunitného systému sú, samozrejme, cigarety a alkohol. Dôležité je udržiavať si zdravú váhu, dostatočne spať, pravidelne absolvovať preventívne prehliadky a zdravo sa stravovať. Ktoré potraviny vám v tom pomôžu?

Kvalitný biely jogurt
V jogurte je zastúpených mnoho prospešných baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie tráviaceho traktu. Aj podľa vedeckých štúdií má pravidelná konzumácia jogurtov priaznivý vplyv na imunitný systém, teda konkrétne probiotiká stimulujú činnosť bielych krviniek. Biely jogurt by mal byť dennodennou súčasťou jedálnička.

Ovsené vločky
Okrem celého množstva živín sú ovsené vločky bohaté na beta-glukán, to je špeciálny druh vlákniny, ktorá má významné antioxidačné pôsobenie. Ak sa táto látka pravidelne dostáva do ľudského organizmu, pôsobí i ako antibiotikum. Preto je vhodné do svojho jedálneho lístka zaradiť nielen ovsené vločky, ale aj ostatné celé zrná.

Morské ryby
Ryby sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú schopnosť bojovať proti zápalovým i vírusovým ochoreniam. Tento pozitívny účinok znásobuje aj obsah selénu, ktorý je známy tým, že podporuje imunitu.

Kokosový olej
Kokosový olej má mnoho pozitívnych účinkov a to vďaka látkam, ktoré obsahuje. Z hľadiska imunity stojí za povšimnutie hlavne kyselina laurová, ktorá sa v ľudskom tele mení na monolaurín, teda látku, ktorá významným spôsobom posilňuje obranyschopnosť.

Čučoriedky
Významnou zložkou čučoriedok, čo sa týka posilnenia imunitného systému, sú hlavne antokyány. Vďaka nim majú čučoriedky svoju farbu. Tieto látky pôsobia ako významné antioxidanty, ktoré ľudské telo chránia pred škodlivými látkami.

Huby
Hoci sú huby pre zdravie prospešné, stále ich nekonzumujeme v dostatočnom množstve. Obsahujú veľa vlákniny, dôležitý antioxidant vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a mnoho ďalších látok. Na podpore imunity sa podieľajú hlavne antioxidanty a vláknina.

Bylinky a koreniny
Ak chcete podporiť činnosť imunitného systému, snažte sa pravidelne zaradiť do svojho jedálnička škoricu, kurkumu a klinčeky. Výborný je tiež cesnak, ktorý má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky. Významnou zložkou cesnaku je alicín, ktorá je prevenciou proti rakovine, znižuje hladinu cholesterolu a prospieva srdcu i cievam.

-m-