Tipy a triky, nech je leto príjemné aj v kuchyni
Keď sa ortuť teplomera šplhá vonku k tridsiatke, predstava, že treba v kuchyni pri sporáku stráviť nejaký čas, aby bolo čo jesť, nie je veľmi lákavá. My však máme niekoľko tipov a trikov, ako premeniť rozhorúčenú kuchyňu na príjemnú oázu.
Samozrejme, teplotu varenia znížiť nedokážeme, ale teplo a vlhkosť z kuchyne spoľahlivo odvedie výkonný digestor. Okrem toho, že nebude v celom dome cítiť, čo práve buble v hrncoch alebo sa smaží na panvici, používaním vhodne umiestneného odsávača s dobrým výkonom dokážete v kuchyni znížiť teplotu aj o niekoľko stupňov.
Najlepšie odsávanie výparov z kuchyne zabezpečí digestor so samostatným odťahom do komína alebo do fasády. Potom je jedno, či si zvolíte digestor komínový, podskrinkový, vstavaný alebo priestorový, alebo integrovaný do dosky. Všetky varianty so samostatným odťahom dokážu účinne znížiť vlhkosť vzduchu, ktorá má vplyv aj na teplotu v interiéri.
Okrem úžitku môže byť digestor aj zaujímavým dizajnovým prvkom kuchyne. „Aktuálne sú in integrované sklenené digestory s výsuvom a svetlom z pracovnej dosky alebo komínové odsávače s prednou zošikmenou plochou. Môžu slúžiť aj ako dizajnové atmosférové podsvietenie. Vyhľadávané sú digestory s kovovým dizajnom pre moderné, minimalistické a industriálne kuchyne. Samozrejme, výber je oveľa širší,“ hovorí Eva Szakálová, marketingová manažérka Oresi. „Okrem výberu vhodného dizajnu je však dôležitá aj správna veľkosť digestora. Šírka varnej dosky by nemala byť väčšia ako šírka odsávača. V ideálnom prípade by mal odsávač presahovať na každej strane o 10 cm.“ Potom bude odsávať, odvlhčovať aj ochladzovať, ako má.
Príjemné letné pečenie
Leto núka mnoho chutných plodov zo záhrad. Členom domácnosti sa zbiehajú slinky na sladký koláč. Ale riskovať v kuchyni ďalšie stupne Celzia?! Nič neriskujete, pokiaľ máte rúru s dvierkami s minimálne trojitým sklom. Do exteriéru prepúšťa minimum tepla a dvierka sú na dotyk iba málo teplé, takže sú bezpečné, aj keď sa v kuchyni počas pečenia motajú deti.
„Takýmito dvierkami sú dnes bežne vybavené aj rúry strednej triedy, ktoré majú ďalšie praktické funkcie a funkcionality ako viacúrovňové pečenie, spôsob samočistenia, jednoduché ovládanie či teleskopický výjazd,“ dopĺňa expertka na kuchyne.
V rúre, ktorá nesála teplo, je potom v lete radosť robiť aj džemy, sterilizovať zaváraniny či grilovať dobroty, ak nemáte vonkajší gril, ale chuť na letné dobroty áno.
Šetriace chladenie
Nikto z nás si už ani nedokáže predstaviť, že ľudia voľakedy nemali chladničky a mrazničky. Pri tej predstave až mrazí. Aby vám však nezamrzol úsmev na tvári, keď po lete príde vyúčtovanie za elektrinu, nie je úplne nezmyselné porozmýšľať nad výmenou starej chladničky za novú a vybrať si takú, ktorá chladí, ale spotrebúva minimum energie.
Ak na výmenu ešte nedozrel čas, možno pomôže aspoň niekoľko tipov, ako zvýšiť efektivitu chladenia a mrazenia s čo najmenším vplyvom na spotrebu energie. Veď chladnička a mraznička pracujú 24 hodín denne, 7 dní v týždni a „zhltnú“ pritom až 27 % všetkej spotrebovanej energie.
Tieto spotrebiče by mali mať dostatočné odvetrávanie alebo by nemali stáť pri inom zdroji tepla – teda pri sporáku, rúre, ale ani pri umývačke riadu alebo okne. V ideálnom prípade by mala chladnička a mraznička stáť v samostatnej miestnosti (v komore, špajze), kde je nižšia teplota ako v kuchyni. „Takúto možnosť určite nemá každý, no každý môže mať tieto spotrebiče nastavené na optimálnu teplotu. Chladničku na približne 8 °C, mrazničku na -18 °C. S každým ďalším znížením teploty čo len o jeden stupeň stúpa spotreba elektrickej energie o približne 5 %,“ upozorňuje odborníčka z Oresi.
Chladničku a mrazničku, samozrejme, otvárame čo najmenej a hlavne pri otvorených dvierkach nestojíme celé minúty, kým si nerozmyslíme, čo to vlastne chceme vytiahnuť.
Pravá letná vychytávka
Uľahčiť rozhodovanie pomáhajú presklené dvierka. Tie na bežnej chladničke nebývajú, na chladničke na víno však áno. A práve tento spotrebič považujeme za najlepšiu letnú vychytávku v kuchyni. Jednak nie je na škodu mať poruke správne vychladené víno alebo prosecco na letný večer a zároveň sa v nej môžu chladiť aj iné nápoje. Od vody cez ľadový čaj, džús a pivo až po domáci sirup.
„Chladničky na víno sú v našich kuchyniach čoraz populárnejšie. Môžu byť súčasťou linky alebo samostatne stojace, vysoké, nízke, úzke, široké, jednozónové alebo viaczónové chladenie. Jednoducho sa prispôsobia potrebám a očakávaniam každého spotrebiteľa,“ dopĺňa E. Szakálová.
Teraz si predstavte, že ste práve vypli digestor, lebo ste dokončili ľahkú letnú večeru, napríklad grilovaný syr so šalátom... Z rúry ste vytiahli skvelé broskyňové pyté, ku ktorému po večeri naservírujete aj zmrzlinu z mrazničky. Už len z vinotéky vytiahnuť krásne orosenú fľašu ľahkého vína a letný podvečer v príjemnej kuchyni sa môže začať. Bude vám dobre, pretože napriek kuchynským prácam nie je nikto upachtený ani spotený, ale krásne spokojný, ako sa v lete žiada...